Åsskard kirke

Bakgrunn
Åsskard var opprinnelig i Stangvik kommune, men ble utskilt som egen kommune i 1895 og innlemmet i Surnadal i 1965. Det ble ved kgl.res. av 19. august 1874 gitt tillatelse til å oppføre et kapell på Åsskard, som så fikk sognestatus ved kgl.res. av 7. august 1876. Kirken ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan, og byggmester var Christian Hovde. Vigslingen skjedde den 9. november 1876.

Kirkebygg
Åsskard kirke er en langkirke i tre med vesttårn, rektangulært skip og rett avsluttet kor med sakristi i forlengelsen. Et tilbygg rundt tårnet med bl.a. møterom/stue er fra 1960. Kirken har 250 sitteplasser. Den er pusset opp en rekke ganger, og det later til at den er malt nylig (i 2019?). Orienteringen er fra vest-nordvest til øst-sørøst.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men er litt avskjermet øverst. Koråpningen er tredelt, og det er skranker som korskille i de to mindre sidebuene. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i den høyre (søndre) sidebuen og har oppgang fra koret.

Den nygotiske altertavlen skal være laget i 1876 av brødrene Lars og Gudmund Brekken (sistnevnte utvandret senere til Amerika) etter tegninger av Christian Hovde. Tavlen er tredelt med spissbuer og har i hovedfeltet et getsemanebilde som muligens er malt av Conrad Valeur (men dette er ikke sikkert bekreftet). Ved en oppussing i 1934 ble sidefeltene malt av Ola Seter, slik at de utgjør en utvidelse av bildet i hovedfeltet.

Den åttekantede og kalkformede døpefonten er ifølge kirkeleksikonet laget av Ola Seter i 1934. De to kirkeklokkene sies å være støpt i 1828 og 1876. I 1932 ble det innkjøpt et brukt harmonium fra Todalen kirke. Dette ble brukt til 1952, da kirken overtok et fem stemmers orgel fra Fåvang kirke. Dagens orgel har ti stemmer og er bygget av danske Starup i 1980. Det gamle harmoniet stod i en årrekke i Fredly bedehus, men er nå tilbake i kirken, som også sies å ha et piano. Kirken er tilholdssted for Åsskard kyrkjekor.

Kirkegård
Det er kirkegård vest og sør for kirken og parkeringsplass på nordsiden. Nord for kirken står en minnebauta over Gunnar Bøe, som ble krigsoffer i aprildagene 1940. Det finnes også en gravplass (fra 1900) 4–500 meter nordvest for kirken. Der står et lite klokketårn med stilelementer fra kirken, bygget av Gudmund Fiske.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden