Kornstad kirke

Kornstad kirke

Bakgrunn
Kornstad var egen kommune en periode. Stedet har formodentlig hatt kirke siden middelalderen, og den er nevnt («Kornstadz kircke») i Reformatsen i 1589. Kirken står på Kornstad (gnr. 133). Gamlekirken var trolig i utgangspunktet en stavkirke som ble utvidet med laftede deler til korskirke på midten av 1600-tallet. Ved en befaring i 1661 ble kirken beskrevet som «en fuld Korskirche aff Stock Verch opbygt», altså en laftet korskirke, mens skorder tyder på at det fantes rester i stavverk. I 1761 fikk kirken takrytter og to nye gallerier. I 1812 lutet veggene utover, og det ble satt opp skorder rundt hele kirken. Denne kirken ble revet da dagens kirke ble oppført i 1871.

Kornstad kirke

Kirkebygg
Dagens Kornstad kirke ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og oppført av byggmester Gustav O. Olsen, og den ble altså vigslet i 1871. Det er en langkirke i tre (bindingsverk?) med 350 sitteplasser. Kirken har vesttårn (egentlig i nordvest), og koret er rett avsluttet og flankert av små sakristier.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i nordvest, og to rader med slanke søyler bidrar til å holde takkonstruksjonen oppe, uten at kirken egentlig oppleves som treskipet. Koråpningen har tre spissbuer, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen har oppgang fra koret gjennom venstre (nordre) korbue.

Noe av det sentrale inventaret er litt nyere enn kirken. Altertavlen er fra 1912 (ifølge kirkeleksikonet, mens Romsdals Budstikke sier 1897) og har et Getsemane-bilde malt av Conrad Valeur (1850–1919) i en slags kopi etter Heinrich Hofmann (original her). Døpefonten er ifølge kirkeleksikonet laget av Kristian Sylthe i 1900. Av de to kirkeklokkene er den ene omstøpt av O. Olsen & Søn i 1870, mens den andre er støpt av Halvor Sundt i Trondheim i 1832. Ifølge Norsk orgelregister har kirken et Walcker-orgel fra 1922.

Kornstad kirke

Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt nord på kirkegården, som ligger i småkupert terreng og har utsikt over Kornstadfjorden mot Eide.

Kornstad kirke

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden