Glomfjord kirke

Bakgrunn
Glomfjord er et tettsted i Meløy kommune et stykke nord for Mo i Rana. Dagens kirkebygg er stedets første. Det forelå planer om byutvikling og kirke i Glomfjord allerede i 1916, men før det hele ble realisert, kom nedgangstider. Etter krigen ble kirkearbeidet gjenopptatt, og tegninger ble utarbeidet av Blakstad og Munthe-Kaas omtrent samtidig med at de tegnet Bodø domkirke og Gamvik kirke. Planene ble godkjent ved kgl.res. av 22. april 1955. Grunnstein ble nedlagt samme år, og den 7. april 1957 ble kirken vigslet.

Kirkebygg
Glomfjord kirke er en slags arbeidskirke i mur der selve kirkedelen er en langkirke orientert fra sørvest mot nordøst. Vinkelrett på dette står en fløy med menighetssal. På mønet ved inngangen er en takrytter. Kirken sies å ha 250 sitteplasser.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri ved inngangen. Koret åpner seg mt skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et par små trinn over skipets gulv.

Alterveggen er bemalt i sin helhet (av Bjarne Rise), dels med dekorative mnstre, dels med et bilde av Kristus in mandorla. Rise har også malt evangelistsymboler på galleribrystningen samt et bilde av madonna med barnet i dåpssakristiet. På alteret står dessuten et stort kors utført som glassmosaikk av Ingrid Fegersten.

Det står ikke eksplisitt i jubileumsboken, men man mistenker arkitektene for å ha formgitt prekestolen (til venstre i koråpningen) og døpefonten. Derimot står det at de har formgitt dåpsfatet og dåpskannen, som ble gitt i gave til kirken til vigslingen.

I begynnelsen hadde kirken et harmonium fra Folkets hus, før den i 1962 fikk et 7 stemmers Jørgensenorgel (bygget i samarbeid med tyske Werner Bosch). Kirken har to klokker støpt av Olsen Nauen. Den ene ble skadet i 1987 og ble da omstøpt av Olsen Nauen.

Kirkegård og omgivelser
Glomfjord har ikke egen kirkegård. De fleste begravelser som skjer med utgangspunkt i Glomfjord kirke, går til Fore, rundt tre mil unna.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden