Nordfold kirke

Bakgrunn, tidligere kirke
Nordfold var egen kommune før den ble slått sammen med Steigen i 1964. Kirkestedet er i det tidligere kommunesenteret Nordfold. Kirkemessig hørte stedet til Folda prestegjeld på siste halvdel av 1800-tallet. Det ble ved kgl.res. av 3. november 1880 gitt tillatelse til å oppføre to nye kirker i prestegjeldet: ved Røsvik for Sørfold og ved gården Nordfold (gnr. 10) for Nordfold. Det forelå ifølge bygdeboken kirketegninger fra åtte byggmestre, og utkastet fra Bodø-byggmesteren A. Forseth ble foretrukket. Ansvarlig for oppføringen var byggmester Jens Olsen fra Hemnes.

Nordfolds første kirke ble innviet den 30. september 1884. Det var en langkirke i tre med 430 sitteplasser. Vesttårnet var trukket litt inn i skipet og hvilte på et par søyler helt i vest. Koret var rektangulært med litt skrådde (brutte) hjørner, flankert av sakristier. På et bilde fra 1929 ser vi en altertavle med et kors snarere enn bilde. Denne kirken brant ned natt til 4. januar 1975, men noe av inventaret ble reddet ut. Ifølge fellesrådet dreier dette seg om altersølv, døpefont og kirkeklokke.

Dagens kirkebygg
Ny kirke ble tegnet av Tor G. Dahlstrøm og innviet den 3. oktober 1976. Det er en langkirke i mur, en slags arbeidskirke med tilstøtende rom under lavere tak. Selve kirkerommet har bratt saltak og fremstår som nokså naustaktig. Det har ifølge Steigen kirkelige fellesråd rundt 175 plasser, men det kan utvides med 85 plasser til når foldedører mot menighetssalen åpnes. Det er rød tegl i fasaden utvendig og innvendig. Det asymmetrisk plasserte tårnet er av det rudimentære slaget.

Interiør og inventar
Kirken ser ut til å ha orgelgalleri over våpenhuset. Koret er i samme bygningsdel som skipet og har form av et lavt podium i østenden av rommet. Kirken har vinduer med abstrakte glassmalerier av Borgar Hauglid.

Hauglid står også bak altertavlen, som er en kristusfigur på fondveggen, beskrevet i kirkeleksikonet som «Den velsignende Kristus». Dreier det seg om mosaikk? Den enkle prekestolen i tre sies å være formgitt av arkitekten. Døpefonten skal være fra ca. 1890 og ble altså reddet ut av gamlekirken. Ifølge orgelregisteret hadde kirken fra 1948 til 1978 et Olsen & Jørgensen-orgel som ble bygget til Fauske kirke i 1895. I 1978 kom det på plass et noe større Olsen & Jørgensen-orgel (13 stemmer) som var blitt bygget til St. Olav katolske domkirke i Oslo i 1899.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på østsiden utenfor kirkegården, ikke langt fra sjøen, hvilket visstnok er på samme tomt som gamlekirken. Nord for kirkegården går Nordfoldveien, som utgjør søndre del av fylkesvei 835, som går forbi flere av kommunens kirker.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden