Sandvær kapell

Øykommunen Herøy på Helgelandskysten omfatter et stort antall øyer, holmer og skjær i havgapet, hvorav et mindretall er bebodd. Sandvær er blant de ytterste gruppene av slike, og kapellet som bærer Sandvær-navnet, er å finne på Nordøya, den østligste (og innerste) bebodde øya i Sandværet, som har fergeleie.

Betegnelsen bedehuskapell er brukt i kirkeleksikonet. Det betyr som oftest at et bygg er oppført som bedehus for senere å påbygges og vigsles som kapell, altså til kirkebruk. I tilfellet Sandvær sies det at kapellet er halvparten av en tyskerbrakke der den andre halvdelen har blitt til Gåsvær kapell. Gåsværkapellet har kirketårn og noe som ser ut som et korparti (en smalere del på bygget), mens Sandværkapellet (avbildet her og her) ser ut som et ganske alminnelig hus med valmtak. Det omtales iblant rett og slett som et bedehus. Antall sitteplasser skal være 70.

Kirkeleksikonet har følgende å fortelle om inventaret: Alterbildet har form av en knyttet teppe som gjengir Leonardo da Vincis nattverdsbilde i Santa Maria delle Grazie i Milano. Det skal være fra 1938. Prekestolen skal være fra 1947 og døpefonten fra 1989 (laget av Johan Solvær). Kapellet sies å ha et harmonium fra 1964.

Det er ikke gravlund på stedet.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden