Sjona kirke

Bakgrunn
Sjona-området har navn etter en tre mil lang fjord. Området ble overført fra Nesna kommune til Rana kommune i 1964, i den sammenslåingen som resulterte i dagens Rana kommune. Stedet fikk kirkegård før den fikk kirkebygg. Den første ble anlagt på bnr. 5 av Myklebustad i 1865 og var i bruk til 1901. Den som brukes nå (på bnr. 1 av Myklebustad, øst for kirken), ble tatt i bruk i 1902.

Sjona kirke er et bedehuskapell. Bygget ble oppført som kombinert bedehus og skolehus i 1896, med egne rom for hver av de to virksomhetene. Skolevirksomheten ble flyttet til Utskarpen i 1963. Etterhvert ble det besluttet å påbygge bedehuset med kor og sakristi og gjøre kapell av det. Bygget var ferdig våren 1916, og den 27. august ble kapellet vigslet. Bygget har vært titulert som kirke siden 2003.

Kirkebygg
Sjona kirke er en langkirke i tre med 170 sitteplasser. Orienteringen er omtrent fra sørvest til nordøst. På skipets møne står en takrytter, og koret er noe lavere og smalere enn skipet og har sakristi på sørsiden. Lynet slo ned i takrytteren i 1962, og kapellet måtte repareres. Etter at skolebruken var slutt, ble det utført arbeider på bygget, og det later til at det fikk dagens utseende etter en restaurering i 1989–90, med nytt inngangsparti på vestsiden. Eldre bilder (f.eks. dette) viser en liten tverrfløy med inngangsparti i nord. Denne er fjernet, og bygget ser ut til å ha blitt forlenget i forhold til slik det var i 1916.

Interiør og inventar
Interiøret skal ha vært svært enkelt i 1916. Kirkerommet fremstår nå med tredelt koråpning der de to sideåpningene har skranker som hindrer gjennomgang, med prekestol i den høyre (oppgang fra koret). Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.

I 1916 hadde kapellet en altertavle med et gult latinsk kors på blå bunn. Dagens altertavle er fra 1967. Bildet er malt av Finn Emanuel Olsen og viser Jesus hos Marta og Maria. Rammen er den samme som i 1916.

Ifølge jubileumsboken var kirkerommet tidligere møblert med lange benker, men i dag har det vanlige stoler. Om døpefonten sies ingenting i jubileumsboken eller kirkeleksikonet, men klokken skal være støpt av O. Olsen & søn i 1907. Kirken har et harmonium.

Kirkegård
Kirkegården er øst for kirken, som står på sørsiden av Nesnaveien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden