Sulitjelma kirke

Bakgrunn
Tettstedet Sulitjelma i Fauske kommune vokste frem som følge av gruvedrift fra slutten av 1800-tallet. Det ble ved kgl.res. av 28. oktober 1899 gitt tillatelse til å oppføre et kapell i Sulitjelma. Dette skjedde på grunnlag av tegninger utarbeidet av verkets ingeniør Worm Hirsch Lund. Det fortelles i jubileumsboken at byggingen gikk raskt, og kapellet ble innviet den 12. november 1899. Bygget tituleres i dag som kirke.

Kirkebygg
Sulitjelma kirke er en langkirke i tre. Antall sitteplasser oppgis til 250 i kirkeleksikonet og 300 på Kirkesøk. Kirken har vesttårn (egentlig i nordvest), og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier. Den hvitmalte kirken har stående panel utvendig og er preget av sveitserstil.

Interiør og inventar
Mens innerveggene er hvitmalte, er søyler og bærende konstruksjon staffert med dempet grønnfarge, og benkene er røde. Det er orgelgalleri bakerst i kirken. Den spissbuede koråpningen er preget av forseggjort nygotikk, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen står til høyre for koråpningen og har oppgang gjennom en dør i veggen fra prestesakristiet. Opprinnelig dekket prekestolen for litt av koråpningen, og det ser ut til at den ble flyttet i etterkant av et branntilløp i 1939. Korets fondvegg er også noe forenklet i forhold til det opprinnelige.

Alterbildets motiv omtales i kirkeleksikonet som «Den oppstandne Jesus møter kvinnene», mens jubileumsboken siterer den som «Jesu aabenbarer sig for Kvinderne Paaskemorgen». Bildet er malt av Even Ulving i 1910. (Opprinnelig ble det brukt et kors på alteret.) Undersøkt litteratur sier ingenting om døpefonten, men den må antas å være på alder med kirken. Orgelet på galleriet er ifølge orgelregisteret et 14 stemmers Spigseth-orgel fra 1972. Skal vi gjette på at prospektet er beholdt fra det tidligere orgelet, som ble bygget av Olsen & Jørgensen og tatt i bruk i 1900? Klokkene ser ut til å være støpt av Bochumer Verein i hhv. 1899 og 1905.

Kirkegård og omgivelser
Sulitjelma har to gravlunder på sørsiden av Langvatnet, mens kirken er på nordsiden. Den gamle ble tatt i bruk i slutten av 1894. Den gikk i prinsippet ut av bruk i 1921, men det skal ha forekommet enkelte gravlegginger frem til 1942. Sulitjelma nye ligger litt lenger vest og ble tatt i bruk i 1920. På den står et gravkapell.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden