Tømmerneset kirke

Bakgrunn
Tømmerneset er en grend i fastlandsdelen av Hamarøy kommune, og kirkemessig hører området til Sagfjord sogn (etter sammenslåing i 1993). Et kapell ble tegnet av Eiliv Dahl og tatt i bruk i 1952, med innvielse 5. oktober. Bygget tituleres i dag som kirke, og man kan støte på navneformene Tømmernes og Tømmerneset.

Kirkebygg
Tømmerneset kirke er en langkirke i tre med 110 sitteplasser. Orienteringen er omtrent fra fra nord til sør. Kirken har tårn eller takrytter i nordkant av skipet, med inngangsparti på nordsiden. Koret i sør er rett avsluttet og har sakristier i samme bygningsdel (gjennom dører i korveggen). Den hvitmalte kirken har stående panel utvendig og nokså bratt og høyt saltak.

Interiør og inventar
Det er et lite galleri over våpenhuset i nord. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. For øvrig er det ikke noe korskille. Prekestolen står i koråpningens venstrekant. Kirkerommet er møblert med stoler og avstivet med strekkfisker på tvers av rommet.

Alterbildet er malt av Helge Revold og kom på plass i 1959. Det viser Jesus og disiplene i båt på Genesaretsjøen idet Jesus stiller stormen (jf. Luk 8, 22–24). Det finnes to døpefonter: Den som er i bruk, er fra 1984, utført på Fauske etter tegninger av interiørarkitekt Kirsti Kalstad. For øvrig oppbevares en font fra 1688 som fant veien fra Hamarøy kirke. Kirken har én kirkeklokke som opprinnelig var tenkt brukt som gravklokke ved en kirkegård i Sørkil som aldri ble realisert. Ifølge jubileumsboken be det først anskaffet et brukt orgel til kirken (kapellet). Dette var formodentlig et harmonium, for det er ikke omtalt i orgelregisteret. I 1977 ble det innkjøpt et elektronisk orgel. Dette skal i 1990 ha blitt omtalt som dårlig og lite tjenlig. Et digitalt orgel ble så anskaffet i 1995, men ble utlånt til Sagfjord kirke helt til 2002, da det ble anskaffet et orgelpositiv til den kirken og digitalorgelet kunne tas i bruk i Tømmerneset kirke.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på østsiden av en lokalvei som går parallelt med E6 øst for denne. Kirkegården er et par hundre meter sørvest for kirken, på motsatt side av lokalveien. Der finnes det også en krigsminnelund med 95 døde. Det var fangeleir på stedet under krigen. Enkelte av gravene er flyttet fra Mørsry etter krigen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden