Valnesfjord kirke

Bakgrunn
Fauske prestegjeld ble utskilt fra Skjerstad i 1902, og Fauske kommune ble utskilt fra Skjerstad i 1905. Fra gammelt av sognet Valnesfjord-området til Skjerstad kirke på sørsiden av fjorden, men på begynnelsen av 1900-tallet fikk stedet egen kirke. Dette skjedde etter flere lokale initiativer, blant annet etter en fjordkryssing med dødelig utfall i 1895. Kirken skal være tegnet av den samme byggmester Tessem som stod for opprøfelsen, skjønt Riksantikvarens nettsted Kulturminnebilder har et par bilder, deriblant dette med polygonalt avsluttet kor, som kunne tyde på at Ole Scheistrøen var kirkens arkitekt. Kirken ble vigslet den 14. juni 1905, rundt halvannen måned etter opprinnelig plan.

Kirkebygg
Valnesfjord kirke er en langkirke i tre med 250 sitteplasser. Orienteringen er fra sørvest til nordøst. Kirken har tårn i førstnevnte retning, og koret er rett avsluttet. Stilen er sveitser. Tilbyggene på hver side av tårnet har åpenbart kommet til senere, for på et bilde fra 1930 er de ikke der.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Søylerader og forskjell i takhøyde gir kirkerommet et visst tredelt preg. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Tidligere korskranker er fjernet. Prekestolen står i koråpningens venstrekant og har oppgang gjennom veggen fra sakristiet. Opprinnelig hadde den oppgang fra koret.

I begynnelsen hadde koret et vindu i fondveggen, og på alteret stod et stort trekors istedenfor en altertavle. Men i 1939 henvendte menigheten seg til arendalsmaleren Leonard Rickhard, som laget alterbilde til kirken. Det viser måltidet i Emmaus, skjønt tittelen «Brødsbrytelsen» i kirkeleksikonet kan gi inntrykk av at det dreier seg om et nattverdsbilde. Det gjør det altså ikke. Under bildet er det sitert fra Luk 24, 31. Det fortelles ellers i jubileumsheftet om kirken at et utkast laget av Frøydis Haavardsholm ikke ble godkjent av menighetsrådet og kirkeforeningen.

Døpefonten er (i likhet med prekestolen) på aldre med kirken. Det er også kirkeklokken, men kirkeleksikonet sier ikke hvor den er støpt. Kirken har ifølge orgelregisteret et Olsen & Jørgensenorgel fra 1906.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på vestsiden av Trivselsveien, og kirkegården er på østsiden av veien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden