Nord-Sel kirke

Nord-Sel kirke

Bakgrunn
Sels hovedkirke stod en gang på Nord-Sel, nærmere bestemt ved Romundgard, men kirkestedet ble flyttet til Selsverket i 1742, da dagens Sel kirke ble oppført. Det tok nesten 200 år før det kom ny kirke på Nord-Sel.

Kirkebygg
Nord-Sel kirke er en laftet langkirke som ble innviet i 1932 (men vi finner årstallet 1931 i vindfløyen). Kirken ble tegnet av Knut Villa, som ellers har oppført Skåbu kirke og Heidal kirke (den nye, fra 1937–41, som er en kopi av den gamle som brant). Skipet er rektangulært og har takrytter over inngangen i sørøst, koret er rett avsluttet, og det er sakristi til side (sørvest) for koret. Det er et våpenhus/bislag ved inngangen. Våren 2010 ble det meldt at det skulle gjøres interiørmessige endringer i kirken for å få bedre plass i koret. Det må vel antas at arbeidene er fullført nå. Kirken har 120 sitteplasser.

Inventar
Altertavlen er datert 1681 og var i sin tid å finne i Romundgard-kirken, som var like over veien. Tavlen lå i en årrekke bortstablet på loftet etter at Sel kirke fikk ny altertavle i 1783, før den ble restaurert (trolig av Ragnvald Einbu) og tatt i bruk i den nye kirken på Nord-Sel. (Slik så den ut i 1911.) Det antas at tavlen ble skåret av Johannes Skraastad. Billedskjemaet er realtivt kjent, med nattverden, korsfestelsen og oppstandelsen i midtfeltet samt en tronende Kristus øverst. Også Moses og Aron på flankene er kjente saker, men etasjen over virker noe overlesset. Foruten de fire evangelistene finner vi med figurer av Paulus og Peter presset inn bak Matteus og Lukas. Hans-Jacob Dahl hevder i sin Skraastad-bok at både materialer og håndverk ikke er helt opp til Skraastads vanlige nivå i ett og alt, idet han påpeker enkelte avvik i detaljer og teknikk og konkluderer med at Skraastad kan ha skåret tavlen tidligere enn man har antatt, og/eller at han kan ha hatt en medhjelper, muligens en svært ung Magnus Berg.

Prekestolen er dekorert av Ragnvald Einbu, og klebersteinsdøpefonten er fra 1932. Kirken har et mekanisk orgel fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i Snertingdal.

Kirkegård og omgivelser
På kirkegården er et eget felt med 31 allierte krigsgraver (Commonwealth War Graves) fra den annen verdenskrig samt et minnesmerke (Cross of Sacrifice).

Nord-Sel kirke - minnelund

Ved inngangen til kirkegården er en statue av Kristin Lavransdatter, som jo er en litterær skikkelse. Den er laget av Kari Rolfsen og er en gave fra Aschehoug forlag. Ikke langt unna kirken er Jørundgard Middelaldersenter, som ble oppført til filmatiseringen, og som bl.a. omfatter en stavkirkekopi.

Kilder og videre lesning:

  • Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 605
  • Kirkesøk
  • Hans-Jacob Dahl: Kun et simpelt bondearbeide. En studie av altertavlene til Johannes Skråstad (Oplandske Bokforlag, 2015), s. 156–167

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden