Åkra gamle kirke

Åkra gamle kirke

Bakgrunn
En kirke («Akra kirkio») på Åkra (gnr. 15) er omtalt i 1392, og presten («sira Hakon a Akrom») er omtalt i 1301. Det antas at middelalderkirken var en stavkirke, og i 1674 ble den omtalt som meget brøstfeldig, og det ble iverksatt større reparasjoner — og kanskje påbygging. Kirken ble revet i 1820. Samme år stod den kirken som nå kalles Åkra gamle kirke, klar. Den ble tatt i bruk til gudstjenester den 5. november, men formelt vigslet først den 29. juli året etter.

Åkra gamle kirke
Før kirken fikk sakristitilbygg i 1899. Foto: Christian Christensen Thomhav, fra Kulturminnebilder.no.

Kirkebygg
Åkra gamle kirke er en laftet langkirke med rett avsluttet kor og med takrytter nær mønets vestende. I øst er et sakristitilbygg fra 1899. (Før det var kirken blitt forlenget i 1852.) Kirken ble restaurert i 1932 samt på 1950-tallet og i 1970. Det skal allerede tidlig på 1900-tallet ha blitt ytret ønske om å oppføre ny kirke, men dette skjedde først på 1980-tallet, og dagens Åkra kirke ble vigslet den 10. november 1985. Gamlekirken ble imidlertid ikke revet, og den står der den dag i dag. Den har liggende panel utvendig.

Interiør og inventar
Innvendig er laftetømmeret synlig. Kirken har søylebåret galleri i vest og langs langveggene helt frem til korskillet. Skipet har et litt flatt tønnehvelv. Korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv.

Altertavlen er arkitektonisk oppbygget med tempelfront og har et kors i storfeltet med tekst uten: «Det er fullbragt.» (Joh. 19, 30) I tillegg henger den gamle altertavlen fra 1663 på korets sidevegg. Den skal være laget av skotten Andrew Smith, og den har en rekke figurutskjæringer og et korsfestelsestablå i hovedfeltet. Kirkeleksikonet og annen undersøkt litteratur sier lite om inventaret ellers utover at kirken skal ha to klokker.

Kirkegård og omgivelser
Gamlekirken og dens kirkegård er på vestsiden av fylkesvei 47. Det ser ut til at kirkegården er gått ut av bruk, men det er mange gamle gravminner igjen. Den nye kirken står på østsiden av fylkesveien, der det også finnes store kirkegårdsarealer.

Åkra gamle kirke

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden