Bjoa kirke

Bjoa kirke
Foto: Roger Grimelid, fra Riksantikvarens Kulturminnesøk

Bakgrunn
Det kan synes som om dagens Bjoa kirke er den første, skjønt P.A. Munch hevdet i sin 1843-utgave av Bergens kalvskinn (med senere støtte fra Oluf Rygh) at Broðe var det samme som Bjoa (gnr. 54), og at det stod en kirke der på 1300-tallet. Det later imidlertid ikke til at noen har klart å påvise fysiske spor. Dagens kirke er tegnet av Hartvig Sverdrup Eckhoff og oppført ved Innbjoa (gnr. 55) i 1895.

Kirkebygg
Bjoa kirke er en laftet langkirke (tårn i bindingsverk) og har ifølge Kirkesøk 250 sitteplasser. Den har vesttårn, og koret er rett avsluttet og har sakristi i den østre forlengelsen. Kirken ble restaurert i 1967 etter planer av Sigurd Lie Olsen.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, skjønt øvre deler er noe av skjermet av den spissbuede, tredelte koråpningen. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv.

Den nygotiske altertavlen har et bilde av Jesus som redder Peter fra å drukne i Genesaretsjøen, malt i kopi etter Bernhard Plockhorst. Innskriften under bildet lyder som vanlig: «Herre, frels meg» (Matt 14, 30) Originalen kalles gjerne «Christus auf dem Meere» og er alterbilde i Dreifaltigkeitskirche i Hannover.

Den åttekantede prekestolen har oppgang gjennom høyre korbue. Også døpefonten er åttekantet. Kirkeklokken er støpt av Laxevaags Værk i 1895, men orgelet er bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1969.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som ble tatt i bruk i 1912. Før det var det kirkegård ved Vedvika. Den ble opprinnelig anlagt som kolerakirkegård.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden