Riska gamle kirke

Bakgrunn
Riska lå tidligere i Hetland kommune, men regnes som en av tretten bydeler i Sandnes. Bebyggelsen er konsentrert om Hommersåk i bunnen av Riskafjorden, og stedet har hatt kirke siden 1877. Gamlekirken ligger noen hundre meter sørvest for dagens kirke. Den er gått ut av vanlig bruk og omtales i dag som Riska gamle kirke. Kirken ser ut til å brukes primært til kulturarrangementer og ellers til f.eks. julegudstjenester og vielser.

Kirkebygg
Kirken skal være oppført etter en typetegning av H.D.F. von Linstow, og i tillegg krediteres Henrik Nissen. Det er mulig at sistnevnte utarbeidet tegninger på grunnlag av førstnevnte istedenfor å tegne fra grunnen av. Byggmester var Nils Gard fra Talgje. Det dreier seg om en langkirke i tre, tilsynelatende laftet, og den sies å ha 200 sitteplasser. Orienteringen er fra nord-nordøst til sør-sørvest, Kirken har tårn i førstnevnte retning, og det rett avsluttede koret samt sakristier på hver side er i samme bygningsdel som skipet.

Interiør og inventar
Det er galleri i nord og langs hele østveggen og halve vestveggen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Interiøret er endret i forhold til slik det opprinnelig var, men ifølge kirkeleksikonet er prekestolen (til høyre for koråpningen, med oppgang gjennom veggen fra sakristiet) opprinnelig.

Korvinduene har glassmalerier av Emanuel Vigeland fra 1915, visstnok finansiert av Christian Bjelland. På blå korsbakgrunn viser de henholdsvis korsfestelsen og Jesus som sier «Fred være med deg». Om døpefonten sier kirkeleksikonet bare at materialet er tre. Ifølge Norsk orgelregister fikk kirken et Landrog-orgel i 1920 (også finansiert av Bjelland), og dette ble avløst av et Jehmlich-orgel i 1977. Klokken skal være fra 1877.

Kirkegård og omgivelser
Det ser ut til å være rester av kirkegård nord og sør for kirken. Den er ifølge kommunen ute av bruk. På den står blant annet et par minnesmerker over krigsofre. For øvrig er det gravlund slitt sør for nykirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden