Sandeid kirke

Sandeid kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Sandeid kirke («Sanda kirkiu») er nevnt i 1425, mens en prest («sira Þorgæir a Sandom») er nevnt i 1311. Kirkestedet var (og er) ved Vestabø (gnr. 25). Middelalderkirken var en stavkirke som stod nede ved sjøen, rundt 400 meter sørøst for dagens kirke. I 1620 var denne kirken anneks til Vikedal. Kirken fikk et nytt, laftet kor i 1628. Fra denne kirken er bevart et krusifiks fra rundt 1200. Stavkirken ble avløst av en tømret langkirke på samme sted i 1814. Den ble forlenget vestover på 1850-tallet. I 1906, et par år etter at dagens kirke ble tatt i bruk, ble den revet.

Dagens kirkebygg
Sandeid kirke ble tegnet av Hartvig Sverdrup Eckhoff, oppført av byggmester Torjus Tengesdal og vigslet i 1904. Det er en langkirke i tre med 230 sitteplasser. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-nordvest), og koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Tegningene er senere brukt ved oppførelsen av Ask kirke på Askøy. Natten til 5. april 2017 tok det fyr i tårnet — trolig etter lynnedslag — og man var en stund redd for at det skulle bryte sammen. Brannen ble imidlertid slukket.

Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen, og søylerader gjør kirkerommet treskipet. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.

Altertavlen har et bilde av hyrdenes tilbedelse malt av August Eiebakke i 1904 i kopi etter Eilif Peterssens alterbilde i Jakob kirke i Oslo. Under bildet er det sitert fra Luk 2, 7: «Hun fødte sin Søn, den førstefødte, og svøbte ham og lagde ham i en Krybbe.»

Den åttekantede prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Også døpefonten er åttekantet. Kirkeklokken er støpt ved Laxevaags Værk i 1904, og orgelet er bygget av A. Landrog i 1959.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og middelalderkirkegården er altså noen få hundre meter unna.

Sandeid gamle kirkegård
Middelalderkirkegården er på sørsiden av fylkesvei 46.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden