Sjernarøy kirke

Bakgrunn, kirkebygg
Sjernarøy har hatt kirke siden middelalderen. En kirke på Eik (gnr. 67) er omtalt («Stannar kirkiu») i 1280. Det kan synes som om en stavkirke ble gradvis erstattet med den nåværende tømmerkirken i perioden 1636–47. Kirken fremstår i alle fall som en laftet langkirke med saltak på skipet og det rett avsluttede koret samt på det lille våpenhuset i vest. Vest på skipets møne er en takrytter som ser ut til å stamme fra en restaurering rundt 1956. Nord for koret er et sakristi med pulttak. Kirken har 160 sitteplasser. Den har liggende panel utvendig.

Interiør og inventar
Innvendig er laftetømmeret synlig, og det er orgelgalleri i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men er litt avskjermet i høyden. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Vegger og tak i kirken er dekorert med rosemaling.

Altertavlen er laget i 1956 som kopi av renessansealtertavlen i Ogna kirke. Steinalteret skal være fra middelalderen, og det finnes et gotisk krusifiks. Prekestolen ble laget av Thomas Snekker på 1600-tallet. Også døpefonten er fra 1600-tallet. Orgelet er bygget av Rieger-Kloss i 1967.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens nordøstre hjørne. Ved kirken står et minnesmerke over Alfred Hauge. Det er parkeringsplass vest for kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden