Skåre kirke

Skåre kirke

Bakgrunn
Skåre kommune ble i sin tid uskilt fra Torvastad for senere (i to omganger) å bli innlemmet i Haugesund. Vi befinner oss nord for Haugesund sentrum, og det stod kirke på Haugo (gnr. 28) i middelalderen, på den andre siden av Haugeveien fra dagens kirke. Presten («Hallgeir prestr a Skaro») er omtalt i 1305, mens eldste kjente omtale av kirken er såpass ny som fra 1560. Kirken har til tider vært kalt Hauge, mens gårdsnavnet Skåre har gått tapt.

Undersøkt litteratur har knapt noen beskrivelse av middelalderkirken(e). I 1620 var Skåre anneks til Torvastad. Gamlekirken ble erstattet med en ny kirke i 1639, og denne stod til dagens kirke ble oppført på den andre siden av gaten. Kirken var i privat eie til 1853, og i 1855 ble det besluttet å bygge ny kirke snarere enn å reparere den gamle.

Kirkebygg
Skåre kirke er tegnet av Christian H. Grosch. Det kan se ut til at det er tatt utgangspunkt i typetegninger av det slaget som er benyttet til kirker som Rogne og Nes i Ådal, men Frederik Hannibal Stockfleth, som bearbeidet tegningene, gjorde takrytteren noe lavere. Kirken ble vigslet den 7. juli 1858.

Skåre kirke er en åttekantkirke med tilbygg i øst og vest. Det vestre inneholder våpenhus og er i likhet med koret i øst rett avsluttet. I korets forlengelse er et sakristitilbygg med avfasede hjørner. Kirken har ifølge Kirkesøk 450 sitteplasser. Den har status som kulturkirke. I 2002 overtok Udland kirke som hovedkirke for Skåre sogn, og det meste av rent kirkelig aktivitet ser ut til å foregå der.

Interiør og inventar
I tillegg til vestgalleriet er det galleri bak altertavlen i koret. Kirkerommet er preget av fire søyler som holder takrytteren oppe. Korgulvet er fire trinn høyere enn kirkegulvet ellers.

I altertavlen er et kors snarere enn et bilde. Prekestolen står inntil sørveggen ved åttekantens hjørne og har oppgang fra koret. Ved skråveggen på motsatt side av koret står orgelet fra 1958, som ifølge Norsk orgelregister var et samarbeidsprosjekt mellom Steinmeyer og Norsk Orgel- og Hamoniumfabrikk. Kirkeleksikonet omtaler hele fem klokker, hvorav tre skal være støpt av O. Olsen & Søn i 1973.

Kirkegård og omgivelser
Utenfor kirken står et krigsminnesmerke. Hovedgravlunden for Skåre sogn er ved Udland kirke, og det kan tenkes at Vår Frelsers gravlund sør for sentrum benyttes av enkelte. Ellers er altså det gamle kirkestedet på motsatt side av gaten. Det brukes ikke lenger som gravlund, men har enkelte gamle gravmonumenter (flest plater). Dessuten er det ikke langt til de to gravlundene Søndre Hauge og Nordre Hauge nordvest for kirken, og et par hundre meter sørøst for den (vis-à-vis Byparken) er Christine Elisabeths gravlund.

Menighetsbladet for Haugesund kan leses her.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden