Tysvær kirke

Bakgrunn
Tysvær kirke fra 1852 er kommunens eldste kirke, men stedet har hatt kirke siden middelalderen, og kirkestedet har hele tiden vært på gnr. 25. Den er omtalt som «Tæizfiordr» i 1338. Kirken har fortsatt en middelalderdøpefont i kleberstein. Den er av Brendalsmo (Riksantikvaren) datert til 1200-tallet, men kirkeleksikonet sier 1100-tallet. Middelalderkirken skal ha vært en stavkirke. Rundt 1620 var Tysvær anneks til Skjold. Ny kirke i laftet tømmer ble oppført ca. 1630 (iflg. Brendalsmo) eller ca. 1640 (iflg. Kulturminnesøk). Denne stod til dagens kirke ble oppført på samme tomt.

Kirkebygg
Dagens Tysvær kirke er oppført på grunnlag av en typetegning av H.D.F. Linstow etter at Tysvær prestegjeld var utskilt i 1848. Den nye kirken ble oppført like øst for gamlekirken. Det er en laftet langkirke med 490 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er i samme bygningskropp som skipet og har er rett avsluttet sakristitilbygg i den østre forlengelsen. I tillegg til vestportalen er det en portal midt på nordre langvegg.

Interiør og inventar
Det er galleri i vest og langs et stykke av hver langvegg — lengst i nord. Koret er hevet to trinn over resten av kirkegulvet og har også et lite galleri.

Altertavlen viser emmausvandrerne og er laget av Ole Frøvig i 1938. Teksten under bildet lyder: «Ver hjå oss!» (jf. Luk 24, 29). Prekestolen er til høyre for midtgangen og har oppgang fra koret.

Orgelet på vestgalleriet har 14 stemmer og er bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1973. Kirken har to klokker: den ene fra ca. 1600 (nederlandsk), den andre fra 1927 (O. Olsen & Søn).

Kirkegård og omgivelser
Det er kirkegård ved kirken, og den har vært utvidet flere ganger. I tillegg er det et lite kirkegårdsstykke et par hundre meter nordøst for kirken, på den andre siden av Lønningsvegen. Gravsøk kan utføres her.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden