Sande kirke

Sande kirke

Bakgrunn
Sande kirke i Gaular er stedtes tredje kirke. Den første er omtalt i 1327–28 i forbindelse med pavelige regnskaper. Dette var formodentlig en stavkirke som ble avløst av en tømmerkirke rundt 1620, og det ser ut til at denne overtok som Gaulars hovedkirke. Tømmerkirken ble avløst av dagens kirke i 1864. Få år tidligere, i 1861, hadde det gått to ras som tok med seg deler av tunet over kirken, men kirken ble reddet av kirkegårdsmuren.

Kirkebygg
Sande kirke er en laftet langkirke med 300 sitteplasser. Det antas at den ble oppført etter typetegninger av H.D.F. von Linstow, og den ble innviet den 15. desember 1864. Til å begynne med var koret i samme del som skipet, og kirken hadde ikke noe spir, bare en enkel tårnhjelm, visstnok ganske lik Bygstad kirke. Året etter fikk kirken sakristi i form av en halv åttekant; det er dagens kor. Spiret kom til i 1889. I 1943–44 ble kirken ombygget etter tegninger av Johan Lindstrøm. Tårnet hadde seget og måtte restaureres, og spiret ser noe annerledes ut i dag enn i 1889. (Se gamle bilder her og her.) Sakristiet ble gjort om til kor og ble åpnet mot skipet, og nytt sakristi ble oppført på sørsiden av koret. Ellers var ikke de ytre endringene dramatiske, men mye ble endret i kirkerommet. Utvendig har kirken liggende panel. Kirken ble malt utvendig sommeren 2017.

Interiør og inventar
Kirken har orgelgalleri innenfor inngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og dette podieaktige partiet strekker seg litt inn i den delen av bygningen som utgjør skipet. Formen på korbuen er fra ombyggingen i 1940-årene. Til å begynne med var kirken umalt innvendig, men den skal så ha fått matte blåtoner. I 1928 ble interiøret malt i kraftige farger, med oransje vegger (med mørkfiolett nederst), blå hvelving dekorert med stjerner og grønne benker. I 2002 ble fargebruken dempet en god del, idet skipet fikk gråhvite vegger og koret en varm gulfarge. Samtidig ble et par benker fjernet bakerst, og foran i kirken ble korpodiet forlenget med en meter og fremste benk på hver side flyttet ut til langveggene.

Altertavlen er opprinnelig fra 1620, men er bygget om i 1795 og 1864 og restaurert i 1945, tilbakeført mot renessansestil. Treskjærerarbeidet ved den anledning ble utført av John Myhre, og Finn Krafft gjorde malerarbeid. Bildene viser Jesu dåp, nattverden, korsfestelsen og oppstandelsen. Den restaurerte tavlen avløste en tavle som Ferdinand Kjerulf Tranaas hadde malt til Førde kirke, der den ikke ble brukt. Tavlen har senere endt opp i Kåfjord kirke i 1954. Det var for øvrig Tranaas som valgte interiørfargene i 1928.

Prekestolen (til høyre i koråpningen) og døpefonten er begge fra ombyggingen i 1940-årene. Kirken har et Vestreorgel fra 1954. De to kirkeklokkene er støpt av Laxevaags Værk (1897) og Olsen Nauen (1989).

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og ved parkeringsplassen øst for den står et servicebygg. Prestegården ligger på den andre siden av Gaula, øst for fylkesvei 610.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden