St. Olafs kirke

St. Olafs kirke

Bakgrunn
St. Olafs kirke, Balestrands anglikanske kirke, har en noe spesiell forhistorie. Knut Kvikne, som drev Kviknes hotell sammen med broren, forelsket seg i og giftet seg i 1890 med engelske Margaret Sophia Green. Hun var noe av en pioner innen fjellklatring her i landet, men hun døde tidlig av tuberkulose, i 1894. Hun var også svært opptatt av kirker, ikke minst stavkirker, og enkemannen satte seg fore å bygge en slik kirke til hennes minne. Den ble tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland, oppført av byggmester Anders Korsvold og vigslet den 18. juli 1897. Kirken drives (ifølge et skilt utenfor) av en venneforening. Om vinteren betjenes den av prester fra Tjugum og om sommeren av engelske (anglikanske) prester som sorterer under biskopen av Gibraltar. Kirken er åpen for turister om sommeren.

Kirkebygg
Som bildene viser, har vi å gjøre med en langkirke med takrytter midt på skipets møne. Takrytteren har dragehoder. Koret er apsidalt avsluttet og har også takrytter. Over sideskipene er det tverrgavler som inngangene gjennom svalene i stavkirkene. Det er våpenhus i sør-sørvest (og kor i nord-nordøst). Kirken har 95 sitteplasser.

St. Olafs kirke er åpenbart stavkirkeinspirert og kan vel kalles en stavkirkepastisj. Innvendig har den en rekke stolper, som stavene i en stavkirke med hevet midtrom, skjønt de går bare opp til det som ser ut til å være tenger. (Se Hopperstad stavkirke som et eksempel der stavene går høyere og har terningkapiteler; slik er det også i Borgund, der tengene visstnok er sekundære.) Ytterveggene har liggende tømmer, men er de laftet? I koret er det stående panel. Det er altså stavkirkeestetikken som er gjenskapt snarere enn byggeprinsippet, uten at det bør hindre folk i å glede seg over resultatet.

Interiør og inventar
Innvendig har kirken orgelgalleri innenfor inngangen. Alteret står på et podium i koret som er tre trappetrinn høyere enn skipets gulv. Ni vinduer i apsis har helgenbilder i form av glassmalerier: Fra venstre mot høyre ser vi Margaret, Columba, Sunniva, Klemens, Olav, Maria, Svithun, Georg og Hallvard.

Koret
Koret

Altertavlen (fra 1897) viser den oppstandne Kristus og er malt av Emma Pastor Normann. På alteret står et kors. Til venstre i koret henger en fane med et bilde av Olav den hellige. Like innenfor inngangsdøren er et portrettbilde av Margaret Sophia Green Kvikne.

Prekestol, lesepult, salmetavle, kirkebenker samt noen stoler er smakfullt utførte treskjærerarbeider. Til venstre for koret er et harmonium. Det ser ut til at kirkeklokken ringes ved hjelp av et tau som henger ned i kirkerommet.

Kirkebenker

Omgivelser
Det er ikke kirkegård her. Kirken står på motsatt side av en liten vei fra Midtnes hotell.

St Olaf kirke og Midtnes hotell
Kirken er like ved Midtnes hotell.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden