Utvær kapell

Utvær i Solund kommune er muligens det vestligste kirkestedet vi har hatt i Norge. I dag er øya fraflyttet, men brukes som feriested om sommeren. Tidligere hadde imidlertid stedet større betydning. Harald Hårdråde skal ha samlet flåten sin rundt Utvær før han seilte mot England for å erobre landet (men falt ved slaget ved Stamford Bridge). Så hva var det slags kirkebygg som stod på Utvær?

Eldste omtale av «Vtt veri» (med kapell og prest) er i Bergens kalvskinn (1300-tallet). Det antas at kirkestedet var på gnr. 1/bnr. 1 og 2. Kapellet skal ha stått på et høydedrag sør for bebyggelsen som er kjent som Kyrkjehaugen. Det var viet til Klemens, som har blitt regnet som vernehelgen for sjøfarende.

På generelt grunnlag må vi vel anta at den første kirken (fra 1100-tallet?) var en stavkirke. Kapellet skal ha blitt plyndret av skotter i 1666. Ifølge en besiktigelsesrapport fra 1686 var kapellet som stod da, en liten langkirke i tømmer med smalere rektangulært kor. Skipet målte 7 m x 6 m og koret 4 x 4. Et våpenhus med samme høyde som skipet var kvadratisk med en side på 2,4 m. Kapellet skal på dette tidspunktet ha vært i dårlig stand, og det var forbundet med fare å reise dit. Vedlikehold som var utført, ble kritisert, og kirkevergen ble avsatt.

Siste gudstjeneste i kapellet ble holdt i august 1717, og neste vår ble ny kirke tatt i bruk på Husøy. Kapellet ble revet i 1723, men kirkegården var i bruk så sent som i 1772, ettersom kirkegården på Husøya var uegnet til gravlegging.

I De heibergske samlinger er det bevart enkelte gjenstander som kan tenkes å ha vært brukt i kapellet på Utvær. En altertavle fra 1600-tallet har et relieffbilde som har vært antatt å fremstille Esau, Jakob og Isak, men Aaraas & al mener det må være Job og to venner. I museet finnes også en kirkeklokke fra 1641 og et par nokså dristige utskårne figurer.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden