Dyrøy kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Dyrøy var fra 1731 kapellsogn i Ibestad prestegjeld, før det ble overført til det nyutskilte Tranøy prestegjeld i 1759. Dyrøy kommune ble utskilt fra Tranøy i 1886, og Dyrøy ble eget sogn ved kgl.res. av 11.7.1913. Det har stått kirke på Dyrøya langt tilbake i tid.

«Diurøyen [kircke]» er omtalt i Reformatsen (1589). Kirkestedet var på bruket Hågen under Hamn (gnr. 26), noen kilometer sørvest for dagens kirke. Denne kirken ble i 1770 omtalt som en tømret korskirke med tårn (muligens takrytter), kor og sakristi. Den skal ha blitt revet i 1777 eller 1778, idet kirkestedet ble flyttet 4 km mot nordøst. Området der kirken hadde stått, kalles iblant Likberget.

Dyrøyas andre kirke ble innviet den 9. november 1877, men var blitt tatt i bruk allerede den 25. mai. Den stod på Holm (gnr./bnr. 31/8), rundt 50–60 meter sørvest for dagens kirke, og var også en tømret korskirke. Den var rødmalt og skal ha lignet på Torsken kirke. Den ble revet i 1880, da dagens kirke stod klar. Den gamle muren skal fortsatt være synlig som en jord- og steinvoll. Flere gjenstander fra de to første kirkene er overført til dagens kirke, og på Tromsø museum finnes en biskopfigur i eik som skal være laget i Lübeck tidlig på 1500-tallet.

Dagens kirkebygg
Dagens trekirke ble tegnet av Håkon Mosling og ble vigslet den 13. november 1880. Kirken er møblert som langkirke og regnes som oftest for en sådan, men den har et par tverrstilte utbygg som vel gjør bygningsformen til korskirke. Kiren har vesttårn (litt sør for vest/øst-linjen) flankert av små tilbygg, og koret i øst er polygonalt avsluttet og flankert av små sakristier. Antall sitteplasser oppgis av Kirkesøk til 450.

Interiør og inventar
Kirken har orgelgalleri i vest, og galleriene strekker seg litt østover langs langveggene. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tro trinn over skipets gulv. Prekestolen (på alder med kirken) er i koråpningens venstrekant og har oppgang fra koret. Også døpefonten er på alder med kirken.

Alterbildet er malt av Albert Arntsen i 1901 i kopi etter Adolph Tidemands populære oppstandelsesbilde i Bragernes kirke.

Kirkeklokken er støpt av O. Olsen & Søn i 1932. Dagens orgel har 12 stemmer er bygget av Vestlandske orgelverkstad i 1973. Det avløste ifølge orgelregisteret et Vestre-orgel fra 1925.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården ligger litt sørvest for kirken. Den ble innviet i 1805, altså noen år etter at forrige kirke stod klar. Like nord for kirken står et hus som tidligere har tjent som kommunehus og prestebolig.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden