Finnsæter kapell

Bakgrunn
Finnsæter er nordvest på Senja, i det som inntil nylig var Berg kommune. Kirkeveien over fjorden til Berg kirke ble opplevd som strevsom, og det ble gitt tillatelse til å oppføre et lokalt kirkebygg for innbyggerne i Straumsbotn og Hamn. Det fantes allerede gravplass på stedet, der det hadde stått kirke på 1800-tallet da Senjens nikkelverk hadde virksomhet der. Den kirken ble ved nedleggelsen av nikkelverket tatt ned og gjenoppført som Helgøy kirke.

Kapellet som ble oppført, er et såkalt Bjørn-hus, tegnet av Richard Bjørn og fremstilt av Bjørn Bygg. Det ble vigslet av biskopen den 29. august 1982.

Kirkebygg
Finnsæter kapell er en langkirke med 77 sitteplasser. Orienteringen er omtrent fra sørvest til nordøst. Det er en liten takrytter på mønet over inngangen. Koret er ørlite smalere enn skipet, og det er rett avsluttet.

Inventar
Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og det kan ved behov skilles fra skipet med et forheng. På korets fondvegg henger et enkelt trekors snarere enn en altertavle.

I menighetsbladet fortelles det at sogneprest Even Borch «kom med tegninger til de liturgiske møblene — som så ble laget ved Sollia snekkerfabrikk.» I «Kirkene i Troms III» kalles fabrikken Sollia trappefabrikk. (Fabrikken brant for øvrig i 2013.) Skal vi oppfatte dette som at presten tegnet møblene selv, eller fikk han noen til å gjøre det? Uansett krediterer kirkeleksikonet snekkerfabrikken for fremstillingen av prekestolen og døpefonten, og det skal finnes en klokke fra 1982 og «et lite orgel» (ser ut til å dreie seg om et harmonium).

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården, som ble vigslet den 17. desember 1875, ligger sørøst for kapellet og er omgitt av hvitt stakitt. Kapell og kirkegård er begge på østsiden av fylkesvei 86.

Området er i de senere år preget av fraflytting.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden