Gratangsbotn kapell

Gratangen kommune ble utskilt fra Ibestad i 1926, i en tid med befolkningsøkning. Etter krigen har dette snudd, slik at innbyggerantallet i dag er under halvparten av det det var i 1946. Dette innebar også opprettelse av Gratangen prestegjeld med behov for en hovedkirke, som i utgangspunktet ikke fantes. En midlertidig løsning ble å oppføre et flerbrukshus med internatskole (til erstatning for flere mindre skoler) og Gratangsbotn kapell. Bygget ble tegnet av Sigurd Bjørhovde (og Kulturminesøk krediterer også J.B. Nilsen) og oppført i 1924–25. Alternative navn for kapellet og bygget er Gratangsbotn skolekapell, Ellingsborg kapell, Eliborg og Internatet. Først i 1971 ble Gratangen kirke tatt i bruk.

Opprinnelig ble to av rommene brukt som kirkerom, men i dag brukes bare ett. Det er en langkirke med 70 sitteplasser, ifølge kirkeleksikonet. Kirkerommet er møblert med stoler, og koret kan stenges av med foldedører. Ellers åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er et par trinn høyere enn skipets gulv.

Prekestol og døpefont er på alder med kapellet. For prekestolen krediteres Julin Jakobsen. Skal vi tro at samme person står bak den kalkformede døpefonten, som står stilmessig til stolen? Alterbildet ble malt av Johan Løvold i 1926 og viser Jesus som velsigner de små barna. Klokken ble støpt av O. Olsen & Søn i 1925. I bokverket «KIrkene i Troms» fortelles det at kapellet fikk sitt første orgel i 1926, bygget av A.G. Rålin i Åmål (muligens et harmonium, siden det ikke er omtalt i orgelregisteret). Dette ble restaurert av J.E. Spigseth i 1970 og er siden overtatt av Løvdal kirkeforening. Kapellet ser nå ut til å ha et harmonium.

Det er ikke kirkegård umiddelbart inntil kapellet, men Høgebakken gravplass ligger noen hundre meter unna mot sørøst.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden