Øvre Bardu kapell

Ifølge bokverket «Kirkene i Troms» skal det allerede før krigen ha vært ønske om lokalt kirkebygg i Øvre Bardu. Sørdalen kirkegård, som ligger ved kapellet, ble tatt i bruk allerede i 1912. Kirkeplaner ble utviklet med komiténedsettelse i 1964. En brakke ble innkjøpt, og herredsagronom Petter Brattli fikk i oppgave å tegne kapell av dette, en slags arbeidskirke med rom for flere formål. Brakkedelen inneholder kjøkken, matsal, garderobe, toaletter og bårerom, og står i vinkel med selve kapellrommet. Matsalen ble tatt i bruk til gudstjenester i 1969, og kapellet ble vigslet den 20. juni 1971. Hos fellesrådet står det: «Kapellets tilbygg ble bygd nytt i 2006–2007. Dette betyr formodentlig at det som er beskrevet som brakkedelen, ble revet og ny del oppført.

Øvre Bardu kapell er formet som en litt asymmetrisk T, og selve kapelldelen er en langkirke. Denne går parallelt med Altevannsveien. Delen med de andre bruksrommene står vinkeltrett på dette innover fra veien, og det er her vi finner tårnkonstruksjonen. Kapellet har ifølge kirkeleksikonet 200 sitteplasser.

Mye av inventaret er på alder med kapellet. «Kirkene i Troms» krediterer Aksel Aarhaug for tegning av innredning og utsmykning, som skal være fremstilt av et lokalt snekkerfirma. Ifølge kirkeleksikonet er prekestolen laget av Knut og Olav Utby. Ved alteret er et trekors, og koret kan skilles fra resten av rommet med fortrekk. Kirkeklokken skal være støpt av Olsen Nauen i 1977 og orgelet bygget av Vestlandske (noe Norsk orgelregister bekrefter). Kapellrommet er møblert med stoler.

Kirkegården er på den andre siden av veien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden