Skånland kirke

Bakgrunn, tidligere kirke
Dagens Skånland kirke er den andre kirken på Evenskjær. Området sognet til Trondenes før det vokste frem krav om egen kirke, som i begynnelsen var anneks til Trondenes. Skånland kommune ble utskilt fra Trondenes i 1926, og fra 2020 ble den slått sammen med Tjeldsund, med Evenskjær som administrasjonssentrum.

I 1860-årene ble det fremmet forslag om kirke på stedet, med diskusjoner over flere år. Dette endte med at gamle Saltdal kirke, som skulle erstattes med ny kirke, ble kjøpt opp, tatt ned og flyttet til Evenskjær. Dette var en liten korskirke i tømmer som opprinnelig ble oppført i 1776. På Evenskjær ble den gjenoppført i 1867 av snekkerne P. Toresen og Endre Ekrem. Den fikk med prekestolen fra Saltdal, men det måtte lages nye dører og innredning for øvrig. Dette skjedde våren og sommeren 1868. Klokken ble støpt ved Fabriken ved Nidelven. Kirken ble vigslet den 23. oktober 1868. Den hadde ca. 360 sitteplasser.

I en tid med befolkningsøkning og økt kirketilstrømning ble kirken allerede i 1880-årene oppfattet som for liten. I første omgang ble antallet gudstjenester økt, og etter en besiktigelse i 1896 ble det besluttet å bygge ny og større kirke. Dette utløste flere henvendelser om å få kjøpe gamlekirken, men den ble ansett å være for skrøpelig til å gjenoppføres som kirke. Materialene ble imidlertid solgt på auksjon, idet gamlekirken ble revet på ettersommeren 1903. Noe av inventaret ble tatt vare på. Altertavlen fra Saltdal, som ikke hadde vært brukt i Skånland-kirken, ble satt opp i tårnfoten i nykirken, før den i mellomkrigstiden ble pusset opp og tatt i bruk i Tovik kirke. Også døpefonten skal ha funnet veien til Tovik, og ifølge jubileumsboken om den kirken gjelder det også prekestolen, døpefonten, klokken og lysestakene.

Dagens kirkebygg
Tegninger til ny kirke utført av arkitekt Carl Julius Bergstrøm ble fremlagt i 1897, og etter at finansiering var ordnet, ble kirken oppført like sør for den gamle i 1899–1901 av byggmester Ole Scheistrøen. Kirken ble vigslet den 19. september 1901.

Skånland kirke er en langkirke i tre (tilsynelatende laftet) med 400 sitteplasser (opprinnelig 700). Kirken har vesttårn, og koret er rett avsluttet og flankert av små sakristier. Det er også våpenhus nord og sør for skipet.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. I øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde, og koråpningen er rundbuet. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Søyler staffert med kontrastfarge gir kirkerommet et treskipet preg, men det kan diskuteres om den mye brukte (og misbrukte) betegnelsen basilika er korrekt. Prekestolen står i koråpningens venstrekant (nord) og har oppgang fra koret. Inventaret er for en stor del på alder med kirken.

Altertavlen er av det nygotiske slaget og har en kopi av Adolph Tidemands oppstandelsesbilde i Bragernes kirke, her malt av Christian Eggen. Akkurat som i Drammen er teksten under bildet hentet fra Joh 11, 25: «Jeg er Opstandelsen og Livet».

Døpefonten er sekskantet. De to klokkene sies i kirkeleksikonet å være støpt i 1900, uten at støperiet angis. Ifølge Norsk orgelregister har kirken et tolv stemmers Olsen & Jørgensenorgel fra 1900 (restaurert og ombygget av folk fra Vestlandske orgelverkstad i 1968, ifølge jubileumsboken) og et fem stemmers kororgel fra 1967 fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk.

Kirkegård og omgivelser
Området rundt kirken er parkmessig bhendlet, og utenfor kirken er et krigsminnesmerke avduket i 1947. Kirkegården ligger et par hundre meter lenger øst, på nordsiden av Benkeveien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden