Storsteinnes kapell

Bakgrunn
Storsteinnes er administrasjonssenter i Balsfjord kommune, men hovedkirken ligger en mil lenger nord ved Tennes. I 1965 ble det stiftet en kapellforening med det mål å få oppført et kirkebygg i Storsteinnes. Kapellplanene ble godkjent i 1967, idet kapellet ble tegnet av Forsvarets distriktsingeniør, som også tegnet det temmelig like Heggelia kapell i Målselv (innviet noen få år tidligere). Vigslingen i Storsteinnes skjedde den 5. mai 1968.

Kirkebygg
Storsteinnes kapell er en langkirke i tre med 200 sitteplasser. Med sin høye takkonstruksjon og lave langvegger fremstår kapellet som nokså naustaktig i formen. Det har takrytter nokså langt nord på mønet (orienteringen er fra nord-nordvest til sør-sørøst), og koret er rett avsluttet.

Interiør og inventar
Kirkeromet fremstår som høyreist og har lyse vegg- og takflater (hvitt, trehvitt). Det er orgelgalleri over våpenhuset, og kirkerommet er møblert med stoler som er skråstilt. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde (og høyde), og korgulvet er hevet et trinn over skipets gulv.

Kapellet fikk ny utsmykning i 1998 i form av altertavle og blyglassvinduer utformet av Ulf Dreyer. Den trekantede altertavlen står til takformen. Den har symboler som helligåndsdue, khi-rho og alfa og omega. Under tavlen står følgende tekst: «Jeg er alfa og omega, den første og den siste». De seks blyglassvinduene har også kristne symboler.

Alter, alterring, prekestol og døpefont er laget ved yrkesskolen i Tromsø på oppdrag fra kapellforeningen, og er på alder med kapellet. Av samme alder er klokken, som er støpt av Olsen Nauen, og orgelet (4/I+P, ifølge orgelregisteret), som er bygget av Vestlandske orgelverksted.

Kirkegård og omgivelser
Kapellet står på nordre del av kirkegården, som kalles Sagelv kirkegård.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden