Tranøy kirke

Bakgrunn, tidligere kirke
Tranøy kommune (som ble innlemmet i Senja kommune i 2020) har hatt varierende utstrekning over tid. Det har imidlertid vært kirke i Tranøy siden middelalderen. Kirkestedet er på Tranøya, et stykke unna det tidligere kommunesenteret Vangsvik.

Ca. 1350 er det nevnt: «Till Tranøiar kirkio primo: abølid ix spanna læigho.» Dette tyder på at det lå prestbol til kirken. Denne ble ved en befaring i 1705 skildret som en tømmerkirke med rektangulært skip, smalere, rektangulært kor og tårn (kan ha vært takrytter) og våpenhus. Kirken hadde torvtak. Kirken ble muligens utvidet til korskirke mellom 1750 og 1770, men skal ha blitt revet kort tid senere fordi den stod på et «sumpig stæd». Nøyaktig plassering er ifølge Riksantikvarens Kulturminnesøk ikke kjent, men i «Kirkene i Troms II» sies det at kirkegården ble lokalisert 150–200 meter nord for dagens kirke ved en befaring i 2007.

Kirkebygg
Ny kirke ble oppført inne på prestegårdstunet. Den skal ha blitt oppført i 1773 og vigslet i 1775, og i 1776 ble materialene fra gamlekirken solgt,ifølge Riksantikvaren. I 1871 fikk kirken fått tilbygget kor og sakristi i øst og våpenhus med et lavt tårn i vest. Opprinnelig skal den ha hatt sentraltårn (altså over krysset).

Tranøy kirke er en laftet korskirke med 210 sitteplasser. Orienteringen er noenlunde vest–øst (lite avvik: tårnet er litt nord for linjen).

Interiør og inventar
Det er galleri i vestre korsarm og i tverrarmene. Trehvite (umalte) vegger og benker preger kirkerommet. Det er kor i en egen smalere del i øst. Prekestolen er like utenfor koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Det er ellers korskille i form av lave skranker, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv.

Endel inventar ble overtatt fra gamlekirken, inkludert altertavlen fra 1673 og prekestolen fra 1664. Den barokke altertavlen har et nattverdsbilde på predellaen og bilder av korsfestelsen og oppstandelsen i midtfeltene. Disse er flankert av bilder av Moses og Aron nederst og av mannsskikkelser i bønn over dette. Kirkeklokken ble støpt ved Fabriken ved Nidelven i 1865. Ifølge kirkeleksikonet har kirken et harmonium snarere enn pipeorgel.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og like vest for den er den gamle prestegården. Det sies at kirken bare har én fast gudstjeneste i året, og den må vel med det regnes for et litt avsidesliggende museum. Ifølge Kirkesøk er det imidlertid fullt mulig å besøke kirken etter avtale.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden