Følling kirke

Bakgrunn
Følling ligger omtrent en mil nord for Steinkjer sentrum. Kirkestedet fra middelalderen ligger like øst for E6 på grunn fra Følling-gårdene (gnr. 122–124 = 347–349) i et område som tidligere var i Kvam kommune og før det igjen Stod.

Eldste omtale av «Fføling» kirke er fra 1533. Av en besiktigelse i 1664 fremgår det at kirken var en stavkirke. Skipet skal ha blitt forlenget i 1614 med en tømret del, og nytt kor ble laftet i 1646. Gerhard Schøning rapporterte at kirken var planlagt nedlagt i 1692, men dette vakte misnøye, og stavkirken ble vedlikeholdt av menigheten til den ble revet rundt 1720 og dagens kirke oppført. Også den nye kirken måtte allmuen selv sørge for uten inntekter fra kirkeskatt, ifølge Schøning.

Ifølge jubileumsboken ble byggingen av dagens kirke igangsatt i 1720 etter at gamlekirken var revet. Året etter døde sognepresten, og sønnen overtok stillingen. Byggmester for kirken synes ikke endelig fastslått, men i jubileumsboken sies det at det kan ha vært Ole Olsen Følling, senere oppsitter på Nedre Følling, på grunnlag av initialene O.O.S.F., som er funnet på kassert treverk sammen med årstallet 1725. Det tok noen år å få kirken ferdig. Ifølge jubileumsboken ble ikke byggearbeidet avsluttet før i 1728, men flere oppslag — deriblant Kirkesøk og Riksantikvaren — opererer med 1726 som innvielsesår, uten at det er klart hva det bygger på. Kirken ble imidlertid solgt på auksjon det året sammen med prestegjeldets andre kirker. Først i 1868 ble Følling eget annekssogn etter tidligere å ha hørt under Egge (med den følge at alle inntektene gikk dit). Det var kirkeloven av 1851 med dens krav om at 3/10 av menigheten skulle ha plss i kirken, som gjorde at Egge kirke ble for liten og måtte utvides — med mindre folket i Følling fikk eget sogn.

Kirkebygg
Følling kirke er en laftet langkirke med vesttårn, rektangulært skip, rett avsluttet kor og sakristi i den østre forlengelsen. Antall sitteplasser er ifølge fellesrådet 110. Galleriet i vest falt ned i 17909, og ved istandsettingen ble det noe utvidet. Kirken ble omfattende reparert i 1870-årene, men i 1884 blåste tårnet ned. Det ble da bygget ny tårnfot og nytt tårn med Rasmus Overrein som byggmester. Av senere istandsetting kan særlig nevnes en større restaurering i 1958–59 ledet av John Tverdahl. Etter den ble kirken vigslet på nytt den 29. november 1959.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Ved overgangen til koret er en lav skranke på hver side av midtgangen.

Altertavlen ble skåret av Erik Kolstrup i 1721, men ble i den nygotiske perioden kastet ut og erstattet med et kors. Senere fikk man intersse for akantusstilen igjen. I jubileumsboken fortelles det at Ole Peter Hatlingshus i 1907 samlet sammen de delene han kunne finne av den gamle altertavlen (ifølge Roar Hauglid dreier det seg om vingene, krusifikset og toppstykket). Disse ble kombinert med Hatlingshus’ egne rekonstruksjoner, som riktignok skilte seg stilmessig ut fra resten, og tavlen ble tatt i bruk igjen. Ved resturaringen av kirken i 1959 tegnet John Tverdahl manglende figurer, og disse ble skåret av Oscar Lynum i et forsøk på å bringe tavlen tilbake til opprinnelig utseende. Tavlen ble så malt av Ola Seter.

Prekestolen står i skipets sørøstre hjørne. Den har evangelistbilder malt av Paul Størseth. Døpefonten sies å være laget av Olaf Nortug etter tegning av Tverdahl. Kirkens første orgel ble bygget av Mattias Klæbo og innviet 21. Juni 1878. Det ble i 1914 avløst av et orgel bygget av Martin Lønseth, men er bevart.

Ifølge jubileumsboken ble en klokke fra katolsk tid brukt helt til 1825. Etter å ha blitt solgt ble den på 1930-tallet kjøpt tilbake til kirken, der den oppbevares som et klenodium. En ny og større klokke ble kjøpt i 1825. En betydelig større klokke ble kjøpt i 1875. Den sies å være støpt ved Trondhjems Mekaniske værksted. I 1938 ble det kjøpt inn en ny klokke støpt ved Baklandets Støberi til avsløsning for klokken fra 1825.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som er av relativt beskjeden størrelse. Nordvest for kirken står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden