Gravvik kirke

Bakgrunn
Tillatelse til å bygge kirke i Gravvik (tidligere i Leka kommune, nå i Nærøy) ble gitt ved kgl.res. av 11. oktober 1866. Det tok imidlertid noen år å få kirken på plass, blant annet fordi hovedkirken (Leka) skulle nyoppføres etter brann samtidig og ble prioritert.

I 1871 ble det enighet om kirketomt, og året etter ble en byggekomité nedsatt, skjønt ny komité ble valgt et knapt år senere. I jubileumsboken fortelles det videre at kirkebygger Knut Grudt Laugen dro sammen med Anders Paulsen og Ole Holmberg for å forhandle om kjøp av gamle Sævik kirke, som ble vurdert som i for dårlig stand. Det ble kluss med levering av tømemr til ny kirke, og forviklinger også med grunnmuren. Byggmester Ole Scheistrøen hadde påtatt seg å bygge kirken, men mente at grunnmuren var for svak, mens byggmester Rasmus Overrein mente at grunnmuren kunne forsterkes. Johs. Renbjør fra Overhalla skal ha vært arbeidsleder, men kildene er uklare eller uenige om hvem som tegnet kirken. Kirkeleksikonet krediterer Kut Grudt Laugen, og Kirkesøk slenger på Jacob Wilhelm Nordan. Ut fra likheten med Leka kirke virker det høyst mulig at Laugen bygget på typetegninger av Nordan, men Kulturminnesøk antyder at Overrein kan ha tegnet kirken, og jubileumsboken er altså uklar. Kirken ble i alle fall vigslet den 17. september 1875. Kirken var da ikke helt ferdig.

Kirkebygg
Gravvik kirke er en langkirke i tre (muligens laftet) med (ifølge Kirkesøk) 200 sitteplasser. Kirken har tårn i sørvest, og koret er rett avsluttet og flankert av små sakristier.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men er litt avskjermet øverst. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.

Altertavlen er fra 1879. Bildet viser Jesus foran Pilatus og er malt av Peter Holst i kopi etter et bilde av Gustave Doré. Teksten under bildet lyder: «See det Menneske! (Joh 19, 5)

Prekestolen er sekskantet, og døpefonten er åttekantet og kalkformet. Begge er ifølge kirkeleksikonet på alder med kirken. Kirken fikk et Vestreharmonium. Dette ble i 1975 byttet ut med et ti stemmers orgel fra Vestlandske orgelverksted ved Eduard Moser.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården. På den står en minnestein over omkomne på havet (avduket 1993). Det er parkering sørvest for kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden