Hemne kirke

Hemne kirke
Foto: Glenn Thomas Nilsen, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Det har nok vært kirke på Kyrksæterøra siden middelalderen, skal man dømme etter alterskapet som var i kirken frem til 1815. Eldste omtale («Sanctæ Margrettæ kircke wdi Hemne») er imidlertid fra 1589. Etter reformasjonen var den anneks til Dolm, men i 1765 ble Hemne eget prestegjeld med Vinje som anneks. Kirken ble truffet av lynet og brant ned i 1815. Det antas at dette var kirke nummer to på stedet. Det skal ha vært en enskipet langkirke i stavverk som på 1600- og 1700-tallet var blitt utvidet med laftede korsarmer. Denne kirken er skildret av Gerhard Schøning, som besøkte stedet i 1773.

Kirkebygg
Dagens kirke skal være oppført av en Jakob kirkebygger og vigslet i 1817. Det er en laftet åttekantkirke med 450 sitteplasser. Selve kirkerommet (inkludert kor) er i åttekantdelen, som har takrytter midt på. I tillegg er det tilbygg i vest, nord og øst.

Interiør og inventar
Innvendig er det gallerier i vest og til litt innpå de østre skråveggene. Det er ingen forskjell i gulvnivå mellom korområdet og resten av kirkerommet. Mellom to søyler er det tilsynelatende korskille i form av skranker med åpning i midten, men det finnes et par benkerader øst for dette.

Kirkeleksikonet sier ingenting om altertavlen, men daterer prekestolen og døpefonten til 1817 som kirken. Orgelet sies å være bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1967 og klokkene støpt av O. Olsen & Søn i 1885.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som ser ut til å være utvidet vestover. Ved inngangen til kirkegården står en kopi av den gamle kirkeporten.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden