Jøssund kirke

Bakgrunn
Jøssund var tidligere en del av Åfjord, deretter egen kommune fra slutten av 1800-tallet før denne i 1964 ble slått sammen med Bjugn, som igjen ble slått sammen med Ørland i 2020. Jøssund har hatt kirke siden middelalderen. Det gamle kirkestedet var imidlertid noen kilometer sørvest for dagens kirke, på Jøssund (gnr./bnr. 81/4). Eldste kjente omtale er i Reformatsen (1589), der det fremgår at kirken er anneks («Jøssen annex») til Åfjord. Slik var det også i 1774 da Gerhard Schøning besøkte stedet. Reparasjoner ble foretatt i løpet av 1770-årene, men på 1800-tallet ble kirken ansett å være for liten. Etter en lengre strid om plassering ble kirkestedet vedlagt flyttet til Mandal (gnr. 82), der ny kirke ble oppført.

Dagens kirkebygg
Jøssund kirke ble tegnet av Otinius Forbrægd og vigslet den 27. april 1876. Det er en langkirke i tre med 350 sitteplasser, ifølge Kirkesøk. Siden kirkeleksikonet (1993) opererer med 450 plasser, har det sannsynligvis blitt redusert over årene, kanskje som følge av brannforskrifter. De samme tegningene ble noen år senere lagt til grunn ved oppføringen av Nes kirke. Kirken har tårn i sørvest, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Den ble restaurart tidlig i 1950-årene etter planer utarbeidet av John Tverdahl med gjeninnvielse den 29. mai 1953.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av lave skranker på hver side av midtgangen. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret.

Altertavlen har en kopi av Adolph Tidemands bilde Oppstandelsen i Bragernes kirke. Døpefonten er ifølge kirkeleksikonet overtatt fra gamlekirken. To kirkeklokker skal være støpt av Fabrikken ved Nidelven i 1851.

Ifølge Norsk orgelregister hadde kirken tidligere et Torkildsen-orgel fra 1912. Kirkeleksikonet melder så om et elektronisk orgel fra 1976. I 1993 fikk så kirken et nytt pipeorgel bygget av Rieger-Kloss. Dette var åpenbart ikke godt, men i 2019 ble det meldt om innvielse av nytt orgel igjen, uten at menighetens nettside oppgir orgelbyggerens navn. Av menighetsbladet fremgår det imidlertid at det dreier seg om et digitalt orgel av modellen (eller serien) Johannus Monarke.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården der den står nokså nær dennes sørvestre hjørne. På kirkegården står blant annet dette minnesmerket, og øst for kirken står et hus med pyramidetak som for en tilfeldig forbipasserende kan tenkes å være et redskapshus eller bårehus. Øst for kirkegården står et annet lite hus. Det er parkeringsplass sør for kirkegården.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden