Kvam kirke

Bakgrunn
Kvam ble utskilt fra Stod kommune i 1909 og ble sammen med flere andre kommuner innlemmet i Steinkjer i 1964. Kvam utgjorde den nordligste delen av Stod, og kirkestedet på nordsiden av Snåsavatnet er fra middelalderen. Det vil si: De tidligere kirkene stod noen hundre meter nordvest for dagens kirke. Dette kan også ha vært et førkristent kultsted.

Et krusifiks som er bevart fra middelalderkirken, er datert til ca. 1200. Ellers er eldste skriftlige omtale av «Quams k:» fra 1533 (Olav Engelbrektssons jordebok). Kirken var da anneks til Snåsa, men ble overført til Stod prestegjeld i 1589 sammen med Ol. Middelalderkirken skal ha vært en stavkirke. Den ble i 1664 rapportert å være falleferdig. En tømret langkirke ble så oppført og vigslet den 12. august 1671, ifølge en inskripsjon ved siden av alteret. Ifølge Gerhard Schøning, som besøkte området i 1774, ble «Qvams Kirke … af nye opbygd 1691 med et lite Spir paa,» men det er altså 1671 som er riktig årstall. Det sies at denne kirken «lå på et uheldig sted, da den var satt op til fjellveggen på gården Vestre Kvam». Den stod til dagens kirke ble oppført på Østre Kvam lenger sørøst i 1878. Det gamle kirkestedet er inngjerdet og har en minnebauta satt opp i 1923 og et minnesmerke fra 2018 over sørsamen Skaril Mårtenson (død 1937 og gravlagt på det gamle kirkestedet).

Dagens kirkebygg
Kvam kirke ble oppført av byggmester Rasmus Overrein, som også krediteres som arkitekt. Den ble innviet den 13. november 1878. Det er en langkirke i tre med vesttårn (egentlig i vest-sørvest), rektangulært skip, rett avsluttet kor og ditto sakristi. Antall sitteplasser er underlig nok ikke oppgitt på Kirkesøk eller hos fellesrådet.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Prekestolen står i koråpningens venstrekant og har oppgang fra koret.

Den nygotiske altertavlen har en kopi av Adolph Tidemands bilde av Jesu dåp i Trefoldighetskirken i Oslo, her malt av Christen Brun i 1883.

Undersøkt litteratur sier intet om selve døpefonten, men ifølge kirkeleksikonet skal det finnes et døpefat i tinn fra 1672 og et døpefat med kanne fra 1550. Kirkeklokkene fra 1599 og 1807 ble overført fra gamlekirken.

Orgelregisteret forteller at kirkens første orgel ble bygget av Mattias Klæbo og vigslet 11. november 1891. Dette skal så ha blitt avløst av et Lønseth-orgel (10/II+P) i 1911, mens dagens orgel er et Torkildsenorgel (12+3tr/II+P) fra 1978 der det opprinnelige prospektet er beholdt.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som strekker seg ned mot Snåsavatnet. Sør for kirken står et servicebygg, og det er parkering nord for kirkegården. Gamle bilder viser at omgivelsene er endret betydelig siden 1960-årene.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden