Lånke kirke

Bakgrunn
Lånke kirke er ikke stort over en kilometer i luftlinje fra det tidligere prestegjeldets hovedkirke Værnes, om enn på den andre siden av Stjørdalselva. Likevel har be
Lånke sogn («Lwnkesoghen Lexdall») er nevnt i 1520 og «Lunke k.» er nevnt i 1533. Kirken var da anneks til Værnes.

Det antas at middelalderkirken (en stavkirke?) ble avløst av en ny kirke på første halvdel av 1600-tallet, og Gerhard Schøning sa om den i 1774: «Lunke Kirke er kun en maadelig stor Træe-Bygning, med et Spir paa.» Senere er den beskrevet som «en liden smuk, rødmalt langkirke». Sognestyret trådte sammen i 1897 for å diskutere restaureringssprøsmålet, men i løpet av 1898 bestemte de seg for å bygge ny kirke. Siste gudstjeneste i gamlekirken ble holdt den 12. mars 1899, og ikke lenge etter ble kirken revet. Det meste av inventaret ble kassert.

Kirkebygg
Lånke kirke ble tegnet av byggmester Ole Røising (og korrigert av Kirkedepartementets konsulent), og leder for byggeprosessen var byggmester Edvard Leirtrø. Kirken ble oppført i løpet av det rekordvåte året 1899 og vigslet den 13. desember. Det er en langkirke i bindingsverk som ifølge Kirkesøk har 255 sitteplasser. Uvanlig nok er dette et høyere anslag enn i kirkeleksikonet, som sier 200. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-sørvest), og det rett avsluttede koret er flankert av sakristier. Kirken ble restaurert i 1934 etter planer av John Tverdahl.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og det er ingen forskjell i gulvnivået mellom kor og skip. Det er korskille i form av lave skranker på hver side av midtgangen. Kirken er avstivet med strekkfisker mellom langveggene.

Altertavlen har et getsemanebilde malt av Christen Brun i kopi etter Otto Mengelberg. Det samme motivet er brukt i flere norske kirker, og selve tavlen (omrammingen) skal være inspirert av altertavlen i Ibestad kirke.

Prekestolen står til venstre for koret og har oppgang gjennom veggen fra sakristiet. Stolen er fra da kirken var ny, men den fikk evangelistbilder under restaureringen i 1934. Disse er fra stolen i gamlekirken og skal være utført av Johan Contrafeier.

Døpefonten i kleberstein skal være gitt til gamlekirken i 1870. To klokker — fra 1898 og 1898 — er i bruk, og det later til at disse kommer fra Bochumer Verein. En tredje klokke som er støpt i 1680, brukes ikke. Det ser ut til at et fem stemmers Olsen & Jørgensenorgel fra 1912 fortsatt er i bruk.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt nord på kirkegården, som er praktisk talt full. I 1998 ble et nytt kirkegårdsstykke på vestsiden av en stikkvei innviet, og like ved står et menighetshus fra 1984.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden