Nordli kirke

Bakgrunn
Lierne kommune har så spredt bosetning at kommunen ifølge SSBs definisjon ikke har noe tettsted. Nordli er blant de største bygdene, men ble visstnok mer eller mindre avfolket etter Svartedauden. Ifølge Riksantikvarens Kulturminnesøk har Nordli hatt kirke siden 1600-tallet, og Nordli ble da også hovedsogn da Lierne prestegjeld ble opprettet i 1871. Kirken fra 1636 ble avløst av en ny kirke i 1790, og dagens kirke er fra 1873. Den er tegnet av Carl Julius Bergstrøm, og de samme tegningene ligger til grunn for oppførelsen av Sørli og Tunnsjø kirker i samme kommune.

Kirkebygg
Nordli kirke er en laftet langkirke med vesttårn (muligens takrytter) og med polygonalt avsluttet kor. Det er sakristi på nordsiden av koret. Kirken har ifølge Kirkesøk250 sitteplasser.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. På koret står et trekors snarere enn en altertavle. Ifølge kirkeleksikonet er den ene klokken støpt av Arnt Hedemark i 1793 og den andre av Trondhjems Mekaniske Værksted i 1873. Samme kilde hevder at kirken har et pipeorgel fra Gustav Grenlund fra 1956, uten at dette bekreftes av orgelregisteret.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og det er kirkegård også på den andre siden av Kjerkveien.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden