Steine kapell

Bakgrunn
Den 6. juli 1905 ble det gitt tillatelse til å anlegge hjelpekirkegård på Steine i Nærøy. Denne ble innviet av sognepresten den 8. september 1907. Så ble det ved kgl.res. av 9. desember 1910 gitt tillatelse til å oppføre et kapell på stedet etter tegninger av byggmester Ole Olsen Scheistrøen. Kapellet ble oppført under Tobias Faksdal sommeren 1911 og viglset av biskopen den 14. desember samme år.

Kirkebygg
Steine kapell er en laftet langkirke med (ifølge Kirkesøk) 200 sitteplasser. Kapellet har tårn i sørvest, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Stilen må vel sies å være sveitser. Kapellet hadde mørk staffering i begynnelsen, men er i dag helhvit.

Interiør og inventar
Kapellet er stivet av med strekkfisker i kirkerommet. Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen (som kirkeleksikonet krediterer arkitekten for) er i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret.

Den nygotiske altertavlen har et bilde som viser kvinnene ved graven. Det er et motiv vi kjenner fra blant annet Kampen kirke i Oslo og Molde kirke med Axel Ender som opphavsmann. Undersøkt litteratur sier ingenting om hvem som har malt bildet i dette tilfellet.

Scheistrøen krediteres også for døpefonten. De to klokkene skal være på alder med kapellet. Orgelet (13/II + P) er ifølge orgelregisteret bygget av Brødrene Torkildsen i 1981.

Kirkegård og omgivelser
Kapellet er mer eller mindre omgitt av kirkegården, og vest for det står et servicebygg.

Kilder og videre lesning: