Stordalen kapell

Det ble ved kgl.res. av 28. oktober 1861 gitt tillatelse til å bygge et kapell på Stordalen i Meråker for oppsitterne i Stordalen og Teveldalen. Kapellet ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og senere også brukt til Eikesdal kapell (i dag kirke). Byggeleder ved oppførelsen var Gunnar Hågensen Gresset fra Hegra. Stordalen kapell ble vigslet den 22. juli 1863.

Det dreier seg om en laftet langkirke med takrytter midt på mønet og med våpenhus i vest og sakristi i øst. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 130, mens kirkeleksikonet samt Wikipedia nøyer seg med 100.

Ved innvielsen hadde kapellet et enkelt kors på alteret. I 1915 ble det innkjøpt en radering med et getsemanebilde av Johan Nordhagen. Til hundreåsjubileet i 1963 kom imidlertid et kristusbilde av Henrik Sørensen på plass, et litografi med en detalj fra hans alterbilde i Lindköping domkirke. Rammen rundt er formgitt av arkitekt Roar Tønseth.

Kapellet hadde ikke egentlig døpefont i begynnelsen, men et dåpsfat ble plassert i en metallring. Døpefonten som brukes, ble ansaffet i 1930. Prekestolen er ifølge kirkeleksikonet på alder med kapellet, og det samme gjelder kirkeklokken. Da Meråker kirke fikk nytt orgel i 1914, fikk kapellet overta det gamle harmoniet derfra. Ifølge Meråker kommune har imidlertid kapellet nå et orgel fra 1965 fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk.

Kapellet er omgitt av kirkegården, som igjen er omgitt av jordbruksarealer.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden