Titran kapell

Titran kapell

Bakgrunn
Titrans kirkehistorie er todelt. Det antas at det ble oppført en kirke her på 1400-tallet og anlagt kirkegård på samme tid. Kirken var i jevnlig bruk til 1772, med en siste gudstjeneste i 1774, men da var kirken så skrøpelig at dette skjedde under åpen himmel. Kirkegården skal ha vært i bruk til omkring 1930, da ny kirkegård ble anlagt ved Fehaugen litt lenger øst (det er skiltet til den fra fylkesvei 6460). Man antar at det ble fylt på jord da kirkegården ble anlagt, og det er fylt på jord og sand ved senere anledninger. I dag advarer et oppslag om at all ferdsel på den gamle kirkegården skjer på eget ansvar, da man kan tråkke i et hull og skade seg. Ifølge lokalavisen er den gamle kirkegården fredet, og dette bekreftes av Riksantikvaren.

Titran kapell

Dagens kapellbygg
I 1873 oppførte byggmester Petter Snekker et åttekantet bedehus ved den gamle kirkegården. Det ble bygget etter modell av et kapell på Nordlandet i Kristiansund og sies å ha vært et av de første bedehusene på Frøya. I 1912 fikk det påbygget kor i vest og våpenhus med prestesakristi og dåpsventerom i øst. Bygget ble innviet som kapell den 4. desember 1912, og vi finner igjen dette årstallet på vindfløyen.

Interiør og inventar
Kirkerommet er møblert med stoler. Kapellet har en altertavle malt av Ragnvald Bjørlo etter Carl Blochs bilde Christus Consolator (med henvisning til Matt 11, 28). Tavlen er fra 1921. Prekestol og døpefont er fra 1912, i likhet med kirkeklokken. Kapellet fikk nytt orgel i 1990. Det ble feiret hundreårsjubileum for kapellet i 2012, og i den forbindelse ble kapellet malt inni.

Kirkegård og omgivelser
Utenfor kapellet står en bauta til minne om Titranulykken i 1899. Det ble oppført i 1949. Den gamle kirkegården (ikke lenger i bruk) ligger litt lenger øst. Nærmeste gravplass i bruk ligger altså ved Fehaugen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden