Vik kirke

Bakgrunn
Kirken i Vik i Flatanger er bare fra 1873, men kirkestedet går egentlig tilbake til middelalderen. Før 1873 var kirkestedetHalmøya. «Halm øø sokn» er omtalt i 1468. Samme kirke ble i 1597 omtalt som «Fladanger Kirke». Gerhard Schøning omtalte den i 1774 som anneks til Fosnes, og det fremgår at kirken nylig (1773) var brent ned, men var blitt gjenoppbygget av den private eieren. Ny kirke stod klar først i 1779.

Etter midten av 1800-tallet ble det besluttet å flytte kirkestedet til fastlandet, og Flatanger ble utskilt som eget prestegjeld med Vik som hovedkirke. Hos kommunen heter det at sognestyret var samlet for å peke ut kirketomt den 8. januar 1872, og at en kirke ble opppført av tømmermannen Johannes Kvatningen på Kvatningen gård. Det meste av bygget skal så ha blåst ned i en storm den 19. januar 1873. Arbeidet ser ut til å ha fortsatt med grunnsteinsnedleggelse 11. mai, og den 25. november ble kirken vigslet. Ifølge Kulturminnesøk er kirken tegnet av Jacob Wilhelm Nordan, skjønt Kirkesøk hevder at arkitekten er ukjent.

Kirkebygg
Vik kirke er en langkirke i tre med 300 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Lynet slo ned i kirken den 18. november 1913. Tårnhetten og taket og loftet ved tårnfoten ble revet opp, og trykket ødela vinduer dører og rev opp panel. Kirken brant imidlertid ikke ned. Det antydes at regnværet kan ha reddet den. Etterpå ble den satt i stand igjen.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens venstrekant og har oppgang fra koret.

Altertavlen har en kopi av Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue i Vor Frues kirke i København. Døpefonten er ifølge kirkeleksikonet overført fra kirken på Halmøya. Samme sted står å lese at den ene klokken er støpt av Lars Hustad i 1873 og den andre av Olsen Nauen i 1986. Ifølge Norsk orgelregister hadde kirken tidligere et Brødrene Torkildsen-orgel (5/I + AP) fra 1933, men fikk i 1984 et Husted-orgel (15/II + P).

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nær kirkegårdens nordvestre hjørne. Øst for kirken står et servicebygg (bårehus?).

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden