Åknes kapell

Bakgrunn
Åknes er et nes på nordvestsiden av Lognevatnet i Åseral. Muligens er det Åknes kapell det vises til i formuleringen «ecclesia de Azerol cum capella» fra 1328. I så fall er det eneste omtale av et kapell på stedet i eldre tid. Det finnes ingen omtale i jordeboken Graagaas fra 1620, og et eventuelt middelalderkapell må ha blitt nedlagt før den tid. Ved undersøkelser i 2000 ble det påvist gamle graver i området, og stolpehull ble radiologisk datert til 1210–1270.

Kirkebygg
Dagens kapell på Åknes ble tegnet av Tobias Flottorn og Gard Ekså og oppført i 1873. Det er en laftet langkirke med 150 sitteplasser. Kapellet har vesttårn (eller takrytter?) trukket litt inn i skipet, og koret er rett avsluttet. Kapellet ble ifølge kirkeleksikonet påbygget i 1968. Det har stående panel utvendig.

Interiør og inventar
Innvendig er laftetømmeret flattelgjet og malt, Det er orgelgalleri i vest og kor i øst. Korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv.

Altertavlen (1873) ble laget av Lars Svenson Juvasstøyl. Det har blant annet søyler, men ingen bilder. Derimot har den et par bibelsitater i storfeltene, og kan vel dermed sies å være en slags katekismetavle fra lenge etter at slike var vanlige. Også prekestolen og døpefonten er på alder med kapellet, og det er arkitektene/byggmestrene som krediteres for dem. Kirkeklokken (også fra 1873) sies å være støpt i Christiania. Orgelet er bygget av nederlandske Orgelmakerij Reil i 1988.

Kirkegård og omgivelser
Kapellet er omgitt av kirkegården og står altså ikke langt fra Logevatnets bredder. Sørvest for kirkegården er det parkeringsplass og et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden