Åpta misjonssenter

Bakgrunn
Etter at forrige inkarnasjon av Herad kirke brant ned til grunnen i mai 1948, oppstod en bitter og langvarig strid om lokalisering av ny kirke. Åpta ble fremholdt som befolkningstyngdepunkt i bygda, og det var flere avstemninger om lokalisering i befolkningen og blant politikere og komitémedlemmer. Til tross for en rekke lokale vedtak om flytting av kirkestedet til Åpteneset sørget imidlertid stiftsdireksjonen sammen med en ordfører som ombestemte seg, for at det ble vedtatt å bygge ny kirke på det gamle kirkestedet, ifølge en bok som anbefales for den som vil gjøre seg kjent med detaljene i striden.

Striden fortsatte også etter at kgl.res. forelå. Folk i Indrebygda (Åpta) tok saken i egne hender. Penger ble samlet inn og byggekomité nedsatt. En kirke ble tegnet av Alv Erikstad, og Svend Aage Carstensen var byggeleder. Kirken ble oppført fra høsten 1961 på en tomt vest for Åna, ikke som opprinnelig tenkt på Åpteneset. Kirken stod under tak i 1962, et årstall som er preget i bygget, men så stoppet det opp på grunn av pengemangel. Folketallet i bygda var dessuten synkende. Bygget ble stående ufullført.

I 1973 ble det uferdige bygget overlatt til Det norske misjonsselskap (NMS), som ferdigstilte det og vigslet det i 1975 som Åpta misjonssenter.

Kirkebygg
Åpta misjonssenter inneholder en langkirke i betong med 100 sitteplasser, skjønt bygget er vinkelformet. Kirken har et kors snarere enn egentlig altertavle, og kirkeklokken er ifølge kirkeleksikonet støpt av O. Olsen & Søn i 1974.

Omgivelser
Det er ikke kirkegård på stedet.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden