Laksevåg kirke

Laksevåg kirke
Foto: Fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Laksevåg var egen kommune før den ble innlemmet i Bergen i 1972. Kirken ligger et stykke nedenfor Damsgård hovedgård, mot Puddefjorden. Den skal ha blitt oppført med utgangspunkt i et utkast av Peter Andres Blix som ble bearbeidet av Theodor August Fromholz, og byggmester var Askild Aase i 1874–75 og vigslet den 12. mai 1875. Først ti år senere ble Laksevåg eget sogn, og Laksevåg prestegjeld ble opprettet i 1915. Da begynte et arbeid med ombygging av kirken som pågikk etappevis helt til 1935. Dette arbeidet ble planlagt først av Georg Greve, senere av Thorolf Hals-Frølich.

Kirkebygg
Laksevåg kirke er en langkirke med orientering fra nord mot sør. Tårnet i nord ble etter ombyggingen omsluttet av kirkebygget, slik at man kan tro at det dreier seg om en takrytter. Koret er etter ombyggingen polygonalt avsluttet. Sakristiet øst for koret er opprinnelig, mens det på vestsiden er fra 1885. På østsiden er også menighetshus med en fløy nordover som ble tilføyd i 1993. Flere bygningshistoriske detaljer er å lese i Norges kirker. Kirken sies å ha 432 sitteplasser. Det kan legges til at arkitekturen er tilpasset for å stå til Damsgård, men er noe forenklet sammenlignet med det anlegget. Dette var i enda større grad tilfellet før ombyggingen.

Interiør og inventar
Interiøret er gjennomført nybarokt, og treets materialstruktur er fremhevet. Det er orgelgalleri innenfor inngangen i nord. I sør åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv. På korbjelken er en kalvariegruppe. Prekestolen står i korbuens venstrekant, og like ved siden av står en lesepult. Døpefonten er fra 1875.

Koret
Koret. Foto: Nina Aldin Thune, fra Kunsthistorie.com. Lisens: CC BY-NC-SA 3.0.

Kirken har ikke altertavle, men tre vinduer i koret har glassmalerier av Per Vigeland og fungerer som blikkfang. Motivet i midtvinduet er Kristi gjenkomst. Også skipets vinduer har glassmalerier. Disse er usignert, men skal være laget av Bernhard Greve. Motivene er gjennomgått i «Norges kirker», der det påpekes at det ikke er helt samsvar mellom motivene og skriftfeltene under.

Søylerader gjør kirkerommet treskipet, og på sideskipenes sørvegger er malerier. Bildet i øst er malt av Bjørn Tvedt i 1975 og viser Jesu inntog i Jerusalem på palmesøndag. Bildet i vest er malt av Karl Uchermann og viser nedtagelsen fra korset. Dette ble opprinnelig brukt som alterbilde. Korets langvegger har bilder og dekorasjoner malt av Per Vigeland.

Kirken orgelhistorie fremgår av Norsk orgelregister. Det nåværende orgelet ble bygget av Orgelbau Mühleisen i 2016. Av de to klokkene er den ene en stålklokke støpt av Bochumer Verein i 1875, og den andre klokken er støpt av O. Olsen & Søn i 1948.

Kirkegård og omgivelser
Kirken lå opprinnelig nær strandkanten, med et trappeanlegg og en vei på nordsiden. Siden er det fylt på masse i strandområdet, og trappeanlegget er borte. Det er ikke kirkegård ved kirken, men ved Nygård, der Nygård kirke er nå. Blant dem som er gravlagt der, er Askild Aase, byggmesteren for Laksevåg kirke. Det er også gravplass ved Gravdalspollen litt lenger sør.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden