Nygård kirke

Nygård kirke
Foto: Fra Kirkesøk.no. Lisens: CC BY-NC-ND 3.0.

Bakgrunn
Nygård kirkegård ble innviet i desember 1876. Den er ca. to kilometer fra Laksevåg kirke, som var blitt vigslet året før. Like etter krigen begynte planlegging av interimskirke, og tegninger ble levert av Alvsaker og Vaardal-Lunde i 1954. Økonomien satte imidlertid en stopper for dette, men spørsmålet om et kapell på gravplassen meldte seg igjen. I 1962 ble kirkebygging vedtatt, og i 1967 ble nabotomten til gravplassen kjøpt opp. Tegninger av Alvsaker og Vaardal-Lunde ble brukt, og kirken ble vigslet den 8. oktober 1972. Ved årsskiftet ble Nygård utskilt som eget sogn.

Kirkebygg
Nygård kirke er en arbeidkirke med kirkerom samt menighetsrom og kontorer i hovedetasjen og med en underetasje som rommer blant annet bårerom og tilfluktsrom. Terrenget rundt bygget er småkupert. Selve kirkerommet er formet som et kvadrat med to avfasede hjørner, slik at det fremstår som bortimot vifteformet. Antall sitteplasser oppgis til 520 på Kirkesøk og 470 i kirkeleksikonet. «Norges kirker» spesifiserer dette som 330 i kirkerommet og 140 i tilstøtende menighetssal.

Interiør og inventar
Alterpartiet er i kirkerommet sørøstre hjørne, på et podium hevet tre trinn over resten av kirkerommet. Prekestolen er murt av tegl. For øvrig kan utsmykningen av kirkerommet deles i to faser: før og etter 2013.

Før 2013 hadde kirken et alterbilde malt av Jørgen Mund i 1992 som viser Kristus med utstrakte armer som tar imot barn og voksne. «Norges kirker» avbilder en døpefont som ser ut til å være av tre, men skildrer en av betong.

I 2013 ble kirkerommet totalutsmykket av Per Odd Aarrestad. Den fikk da ny altertavle i form av et triptykon. I åpen tilstand viser det et julemotiv, og i lukket tilstand illustreres Kristi lidelseshistorie. For øvrig har den smale fondveggen fått illustrasjoner helt opp til taket. Vinduene som omkranser kirkerommet, har fått glassmalerier, og Aarrestad laget også ny døpefont og lesepult.

Kirken har ellers et Vestreorgel fra 1972 og to klokker støpt av O. Olsen & Søn i 1972.

Kirkegård og omgivelser
Kirkegården ved kirken ble altså tatt i bruk i 1876, og kirken er like sørvest for denne. Kirkegården er relativt stor og har blitt utvidet i flere trinn. For eksempel ble det i 2019 arbeidet med en urnelund like ved kirken. I nordkant av kirkegården (og med adresse Alfred Offerdals vei 2) står et lite hus som tjente som gravkapell tidligere, og som senere har vært brukt som redskapshus. På kirkegården er det avduket et minnesmerke over de alliertes bombing av Laksevåg i 1944 (se også Dagbladet).

I 1956 ble det dessuten tatt i bruk en gravplass ved Gravdalspollen lenger sør. Gravplassmyndigheten har kart over begge gravplassene samt søkefunksjon.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden