Brøstad kirke

Bakgrunn
Brøstadbotn (Dyrøy kommune) sognet kirkemessig opprinnelig til Dyrøy, og dagens kirke ser ut til å være stedets første. Den er tegnet av Bersvend Thoresen Elvevold (eller, ifølge «Kirkene i Troms», Bersvend Toresen fra Elvevold) og Martin Jakobsen, og ble vigslet som bedehuskapell den 10. oktober 1937. I 1987 ble den påbygget etter planer av Ottar Holtermann. Kapellet var eid av Brøstad kapellforening før det i 1998 ble overført vederlagsfritt til Dyrøy menighet og fikk kirkestatus.

Kirkebygg
Det dreier seg om en langkirke i tre med (ifølge Kirkesøk) 180 sitteplasser (hvilket faktisk er høyere enn kirkeleksikonets overslag på 150). «Kirkene i Troms» utlegger det som 160 plasser i kirkerommet når stoler er stilt på skrå, samt ytterligere 70 plasser i menighetssalen. Det nokså lave kirkebygget har saltak samt et tårn (en høy/spiss tverrark) på den ene langsiden, der det også er inngang. Orienteringen er fra sørvest til nordøst, og koret har valmtak.

Interiør og inventar
Det er galleri i sørvest og kor i nordøst. Korgulvet er hevet et par små trinn over skipets gulv. Korets fondvegg har et vindu med farget glass i korsmønster.

alteret står et krusifiks der selve korset sies å være på alder med kirken, mens kristusfiguren skal være fra 1942, laget av en ukjent kunstner. Frontalet med Guds lam er på alder med kirken.

Prekestolen står til venstre i koråpningen. Døpefonten er ifølge kirkeleksikonet formgitt av arkitekt Elvevold (eller T(h)oresen). Den er åttekantet og kalkformet og skal være skåret av en drager fra et fjøs. Klokken skal være støpt av O. Olsen & Søn i 1919. Kirken hadde tidligere et Vestlandske-orgel fra 1970-årene, men fikk i 2005 et orgel som opprinnelig var bygget til Trastad gård i 1969. Ellers har kirken kirkesølv som er overtatt fra Stamsund forsamlingshus, som i sin tur hadde fått det fra Steine kapell i Lofoten da det ble ødelagt i en storm i 1905.

Kirkegård
Kirkegården er nordøst for kirken.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden