Brattvær kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Dagens Brattvær kirke ser ut til å være stedets fjerde. «Brattuærdt [kircke]» eller «Bratuerd [kircke]» er omtalt i Reformatsen i 1589. Den stod på Brattvær (gnr. 49), på det høyeste punktet på en holme nordvest for Fastsmøla som ellers var tilholdssted for fiskere. I 1661 ble den beskrevet som en stavkirke uten tårn eller spir, med utvendig bordkledning og godt vedlikeholdt. Gravplassen ved kirken ble også brukt av dem som sognet til kirkene på Odden og Veien, skjønt jordlaget var så tynt at det var vanskelig å begrave kister ordentlig. Denne kirken blåste ned på begynnelsen av 1700-tallet.

I 1709 ble det oppført et laftet kapell på stedet. Det var i utgangspunktet anneks til Aure, men i 1749 ble Edøy prestegjeld utskilt fra Aure. Kapellet stod til 1880-årene, da kirkestedet ble flyttet til Skarpnes på Fastsmøla. I 1890 ble det oppført et bedehus på det gamle kirkestedet. Altertavlen fra gamlekirken ble overført til den nye kirken, mens prekestolen ble tatt vare på og i en årrekke brukt som kateter på Dyrnes skole. I dag brukes den i det lokale bedehuset der. Et krusifiks fra kirken er tatt vare på.

I 1883 ble det besluttet å oppføre kirke på Skarpnes. Den ble ifølge Kulturminnesøk tegnet av Henrik Nissen og Holm Munthe, og byggmester var Christian Chr. Hovde. Kirken ble tatt i bruk våren 1885, men ble rammet av lynet den 20. november 1913 og brant ned til grunnen. Med det forsvant også inventaret.

Dagens kirke
Dagens Brattvær kirke ble tegnet av Jakob Holmgren, og byggmester var O. Hamnes. Kirken ble vigslet den 26. september 1917. Brattvær kirke er en langkirke i tre med 420 sitteplasser. Kirketårnet (eler er det en takrytter?) i vest-sørvest er trukket inn i skipet, og koret er rett avsluttet og flankert av tilbygg som formodentlig inneholder sakristier. Kirken er hvitmalt i dag, men hadde tidligere denne fargen. Kirken ble omfattende istandsatt i 2007, og etter et lynnedslag i julen samme år ble det elektriske anlegget renovert.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri over inngangen og kor i motsatt ende. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen står til venstre i koret.

Altertavlen er skåret av Daniel Hagerup og malt av Enevold Thømt. Under bildet er en henvisning til Lukas 5, 10. Døpefonten er i likhet med nevnte inventargjenstander på alder med kirken. Det gjelder ifølge kirkeleksikonet også de to klokkene, som er støpt ved Bakklandets støperi. Ifølge Norsk orgelregister har kirken et Olsen & Jørgensen-orgel fra 1918.

Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård i umiddelbar nærhet til kirken, men et par kilometer unna. Like ved kirken står en minnebauta fra 1954 over omkomne sjøfolk i Hopen sogn.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden